Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lyžiarov v Tatrách vyháňal zo svahov vietor. Mimo prevádzky boli aj lanovky
Zdielať na

Lyžiarov v Tatrách vyháňal zo svahov vietor. Mimo prevádzky boli aj lanovky

TATRY / Keď sa v stredu ráno dovolenkujúci tatranskí lyžiari pozreli von oknom, veľmi sa potešili. Po niekoľkých dňoch sa tam opäť vyčasilo a všetko nasvedčovalo tomu, že to bude jeden z ďalších nádherných dní. Okolo poludnia sa ale počasie nečakane zvrtlo a turistov postupne zo svahov vyháňal silný vietor.

Tatranci si naozaj nádherných prázdninových dni neužili príliš veľa, dali by sa spočítať na prstoch jednej ruky. O to viac potešil všetkých oddychujúcich ranný pohľad z okna. Úplne bezchybné počasie, až gýčovo romantické, ktoré dobre padlo po daždivých a hmlistých dňoch. 

"To je už štvrtá zima, ktorá s nami takto vybabrala, lebo boli sme nachystaní, vytešení a prišiel Štedrý večer a dážď a polovička snehu odišla," hovorí vedúci lyžiarskeho strediska Marián Bakoš. V strediskách sa vždy po výdatnom snežení, či po nežiadúcom daždi zoberie do ruky vŕtacia sonda. Kontrolujú ňou, koľko toho ubudlo, poprípade nasypalo navyše.

Kontrola sa robila aj v stredu ráno, pod Belianskými Tatrami aj v Tatrách Vysokých. To už ale lanovkári začali tušiť, že množstvo snehu na zjazdovkách nebude ten hlavný problém. Modrá obloha sa nad tatranskými štítmi stratila v priebehu niekoľkých minút, a potom začala metelica.

"Lanovky na Štrbskom plese a v Tatranskej Lomnici sa začali vypínať poobede, nakoľko sila vetra dosahovala viac ako 30 metrov za sekundu," uviedla hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová. Lyžiarov na svahu postupne ubúdalo, tí odvážnejši tam zostali, ale už bez lyži a samozrejme bez lanoviek.

Vietor bude v Tatrách vystrájať zrejme aj najbližšie dni. Pre množstvo turistov , ktorí tam teraz dovolenkujú je preto veľmi dôležité správať sa veľmi zodpovedne. A to nielen na cestách ale aj na svahoch a v horách.

Silný vietor prekazil lyžovačku aj v Nízkych Tatrách. Pre víchricu už od rána na Chopku postupne odstavovali niektoré lanovky. Viacerí lyžiari tak uviazli na svahu. Lyžiarske stredisko sa preto snažilo dostať ľudí čo najskôr z kopca. V polhodinových intervaloch, keď to počasie dovoľovalo, púšťali lanovky, aby sa všetci dostali v bezpečí domov. Medzi Bielou Púťou, Záhradkami a Lúčkami premávala kyvadlová doprava podľa potreby a zároveň mimoriadny skibus odvážal ľudí na železničnú stanicu.

"Lanovky v Jasnej sú momentálne mimo prevádzky nakoľko vietor v nárazoch dosahuje rýchlosť až 30 m/s," povedala krátko popoludní Fabiánová. "Súvisí to s priblížením Burglindu k našej oblasti a musíme počítať s tým, že na horách takýto silný vietor sa udrží aj v priebehu štvrtka," hovorí meteorologička Miriam Jarošová.

 Pred pár dňami sa Nízkymi Tatrami tiež prehnala silná víchrica:

Najčítanejšie správy