Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kalamita na východe si vyžiadala život muža
Zdielať na

Kalamita na východe si vyžiadala život muža

REMETSKÉ HÁMRE,KOCHANOVCE,HUMENNÉ / Takmer hodinu. Toľko trvalo záchranárom, kým prišli do dediny Remetské Hámre v okrese Sobrance k nahlásenému prípadu bezvedomia. Pod extrémne dlhý zásah sa podpísala snehová kalamita. Starší muž bohužiaľ zomrel. V obci Ulič sa zrútila k zemi výrobná hala, vodič autobusu uviazol v priekope na niekoľko hodín a v Humennom dokonca spadla aj tenisová hala.

Záchranárov od odpadnutého muža brzdila snehová kalamita. Ich príchod trval neuveriteľne dlho. "Sa predĺžil štandardný dojazd posádky, ktorý by bol normálne niečo do 20 minút, až na 53 minút," informuje hovorca košickej záchranky Igor Krupa. Keď dorazili k domu, 57-ročný muž ich pomoc už nepotreboval. Ak by prišli skôr možno by ho zachránili.

V obci Ulič sa k  zemi zrútila hala na výrobu štiepky len desať minút potom, ako z nej odišli robotníci. Starosta odhaduje škody na 20 až 25 tisíc eur.O čosi neskôr uviazol vodič autobusu v priekope pri obci Ladomírov. Na pomoc musel čakať niekoľko hodín. "Keď ja som videl, že tam je odhrnuté, už dávno tam bol šanec. Ale to na snehu nebolo vidno, že pod ním je prepadová jama," opisuje šofér autobusu.

Ťažký sneh lámal stromy a tie padali i na elektrické vedenia. Bez prúdu ostalo 14 tisíc domácností. "Strhnuté vysoké vedenie niekde v lese, je tam problém dostať techniku, ľudí, nezostáva iné, iba čakať," opísal starosta obce Kochanovce Miroslav Porochnavý. Robili, čo mohli. Na poludnie bolo bez prúdu stále 500 domácností. Napríklad v Adidovciach sa elektriny dočkali po 38 hodinách. Región Humenné, Snina a Medzilaborce bol zasiahnutý najviac. 

Súvisiace články