Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malý Horeš
Zdielať na

Malý Horeš

MALÝ HOREŠ / V dedine Malý Horeš (okr. Trebišov) majú namiesto vody v studni víno. V dedinke sa nachádzajú tufové pivnice, aké nikde inde neuvidíte a nenájdete. Takmer všetky budovy v obci sú postavené z kameňa.

Obec Malý Horeš sa nachádza na dolnom Zemplíne. Takmer všetci majú vínne pivnice, no ich víno sa v obchode kúpiť nedá. V dedine je veľa miestnych zvláštností, ktoré návštevníkov očaria. 

Unikátna chodba

Predkovia obyvateľov dediny išli na to s rozumom. Aby veľa nekopali, radšej vymysleli spoločnú chodbu. Až v podzemí na jej konci sa rozdelili. "Je okolo osemdesiattri vchodov a okolo 360 pivníc," hovorí miestny vinár.

"Človek nikdy nevie, čo ho stretne, keď zíde dole. Koľkí majitelia ho tam môžu očakávať, s kým si môže štrngnúť," dodáva.

Slaný koláč

Ak sa pri popíjaní vína ozve hlad, gazdinky neváhajú ani sekundu. Okamžite sa pustia do prípravy tradičného slaného koláča. Ten sa nedá kúpiť nikde na svete. "Len múka a voda. Do toho masť, potom tvaroh alebo kapusta. A pečieme," prezrádza recept jedna z obyvateliek dediny.

Ak chcete trafiť do Malého Horeša hľadajte andezitový kameň. Ľudia z neho postavili ploty, domy a dokonca aj tunajší kostol. Podľa tohto poznávacieho znamenia sa už dávno orientovali aj pašeráci. "Keď videli naše ploty, už vedeli, že sú v Československu. Že už neprídu policajti," tvrdí starosta obce Csaba Furik. "U nás sa všetko stavalo z tohto kameňa," dodáva. 

Studňa s vínom

Dedina, ktorá sa v historických dokumentoch po prvý krát spomína pred osemsto rokmi má vo svojom erbe vinič. Možno aj preto tu na okoloidúcich čaká občerstvenie zo zvláštnej studne. Vínnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy