Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Festival plný filmových lákadiel. Košice sa pripravujú na Art Film Fest
Zdielať na

Festival plný filmových lákadiel. Košice sa pripravujú na Art Film Fest

KOŠICE / Horúce novinky z nedávneho festivalu v Cannes a medzi nimi aj laureát Zlatej palmy. V Košiciach sa 26. ročník Art Film Festu začne už onedlho a jeho program bude aj tentoraz plný lákadiel. Účasť prisľúbili viacerí vzácni hostia.

Viac ako 200 celovečerných filmov a množstvo sprievodných akcií láka účastníkov aj na 23. ročník Art Film Festu, ktorý sa už po tretíkrát uskutoční v Košiciach. Na festivale sa predstavia filmy zo 49 krajín celého sveta.

V minulosti Art Film Festival mal svoje pôsobisko v Trenčianskych Tepliciach a mnohí si ho odtiaľ môžu pamätať. Tento rok, si ho budú môcť užiť návštevníci dokonca v dvoch mestách. Okrem Košičanov, si počas prvého víkendu budú môcť aj obyvatelia Spišskej Novej Vsi vychutnať filmy, ktoré predstavia samotní ich autori. "Festival v Trenčianskych Tepliciach mal príjemné prostredie. Ale vďaka uzavretej infraštruktúre už nevyhovoval rozrastajúcim sa požiadavkam festivalu," vysvetlil Peter Nágel, umelecký riaditeľ festivalu. 

Len pred desiatimi dňami sa skončil filmový festival v Cannes, ale aj napriek krátkemu času medzi festivalmi sa na Art Film Feste predstaví až deväť filmov, pričom. "Práve tri z týchto filmov boli najlepšie hodnotené na festivale vo Francúzsku. Konkrétne sa jedná o japonský film s názvom Zlodeji, film amerického režiséra - BlacKkKlansman a film, ktorý získal palmu pre najlepšieho režiséra Pavla Pavlikovského - Studená vojna," uviedol umelecký riaditeľ festivalu. 

Počas festivalu bude odovzdaná aj cena Modrý anjel, na ktorú je nominovaných 13 filmov a väčšinou sú režisérky ženy, čo je netradičné. "V Cannes bola práve jednou z diskutovaných tém, diskriminácia žien vo filmovom priemysle, takže ja som veľmi rád, že sa podarila na našom festivale takáto unikátna vec. A musím dodať, že aj v medzinárodných porotách budú mať veľké zastúpenie ženy," dodal Peter Nágel. 

Sprievodný program filmov je rozdelený na dve časti, v rámci ktorých budú rôzne diskusné panely a workshopy. Počas festivalu sa bude nakrúcať aj relácia Sedem, ktorá mala na festivale premiéru minulý rok. "O reláciu Sedem bol tak enormný záujem, že nám návštevníci písali kritiku, že načo to robíme, keď sa tam nemôžu dostať," uviedol Umelecký riaditeľ. 

V predposledný deň festivalu príde aj Peter Bebiak, ktorý momentálne dokončuje seriál Trhlina podľa knižného bestselleru, ktorý sa na jeseň začne vysielať práve na obrazovkách televízie JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy