Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinený producent Harvey Weinstein vyčíňal v Cannes. Festival prijal opatrenia na ochranu
Zdielať na

Obvinený producent Harvey Weinstein vyčíňal v Cannes. Festival prijal opatrenia na ochranu

FRANCÚZSKO / Pripravovaný filmový festival v Cannes bude mať tento rok vlastnú kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu. Účastníci budú dostávať letáky požadujúce "vhodné správanie", pričom prípadným obetiam alebo svedkom sexuálneho obťažovania bude k dispozícii horúca linka.

Práve na tomto festivale americký filmový producent Harvey Weinstein, ktorého aféra odštartovala globálnu kmpaň proti sexuálnemu obťažovaniu, pred 20 rokmi údajne znásilnil jednu z herečiek.

​Preto sa v Cannes rozhodli pre vlastnú kampaň, ktorej podmienky v piatok predstavil francúzsky úrad pre rovnosť pohlaví v spolupráci s organizátormi festivalu.

"Jedno zo znásilnení, z ktorých je obvinený Harvey Weinstein, sa stalo v Cannes, takže festival nemôže zostať nečinný," povedala štátna tajoníčka pre rovnosť pohlaví Marlène Schiappaová.Spoločná kampaň ministerstva a festivalu zahŕňa písomné varovania o dodržiavaní pravidiel vhodného správania sa a telefonickú linku pre obete, alebo svedkov sexuálneho obťažovania.

Denník Guardian tvrdí, že tomuto kroku predchádzala kritika, podľa ktorej organizátori festivalu nereflektovali na otázky kladené hnutím proti sexuálnemu obťažovaniu Time's Up týkajúce sa škandálu okolo Weinsteina. Denník spomína návrat dánskeho režiséra Larsa von Triera na festival, ktorý se koná od 8. do 19.mája. Kontroverzného autora obvinila zo sexuálneho obťažovania islandská speváčka Björk, ktorá hrala v jeho filme Tanec v temnotách.

Zo znásilnenia počas festivalu v roku 1997 obvinila filmového producenta Weinsteina herečka Asia Argentová. Weinsteina obvinili z nevhodného správania sa počas festivalu v Cannes aj herečky Alice Evansová a Judith Godrècheová.

Takýto bol začiatok festivalu vani:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy