Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Išla do zahraničia za lepším životom. Väznili ju a nútili ponúkať sexuálne služby
Zdielať na

Išla do zahraničia za lepším životom. Väznili ju a nútili ponúkať sexuálne služby

Archívna reportáž

PRAHA / Mladá žena odišla do Veľkej Británie, aby tam našla lepší život. Jej sen sa ale zmenil na peklo. Známy, na ktorého sa spoliehala s pomocou ju uväznil a predával na sexuálne služby. Za deň pritom mala aj 30 zákazníkov. Českým policajtom v spolupráci so zahraničnými kolegami sa ju podarilo zachrániť.

Mladá Češka odcestovala do Veľkej Británie v roku 2010 so svojím známym, ktorý ju kontaktoval s ponukou na prácu v miestnej rodine. Tou ale bola v skutočnosti organizovaná skupina, ktorá 20-ročnú ženu uväznila, zobrala jej doklady a nútila ju poskytovať sexuálne služby. 

Na tento druh práce ju pritom mali prinútiť dvaja krajania, 43-ročná Češka a jej o rok mladší spoločník. "Tento muž ju úplne ovládal, fyzicky i psychicky ju týral," povedala hovorkyňa Národnej centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová. 

Pár nútil ženu, aby sa denne odovzdala až 30 zákazníkom a brali jej všetky peniaze. Celkovo tak od nej vybrali 48 800 libier, čo je v prepočte asi 55 644 eur. V roku 2011 ju potom predali. 

Jeden z členov skupiny ju na cudzie doklady previezol do Írska a získal za ňu 3 000 eur. "V Írskej republike potom bola mladá žena nútená vykonávať prostitúciu formou eskort servisu," dodala hovorkyňa. Policajti o žene dostali informácie od mimovládnej organizácie a následne kontaktovali írsku políciu, ktorá sa o ňu začala zaujímať. Zo strachu ale Češka najprv pomoc odmietala, chvíľu trvalo, kým ju presvedčili o tom, že jej naozaj pomôžu. 

Ako uvádza portál Blesk.cz, po troch rokoch pekla, v roku 2013 nazbierali policajti dostatok dôkazov, aby mohli skupinu obviniť. Kauza sa v roku 2017 dostala ku Krajskému súdu v Českých Budějovicích. Ten uznal štyroch členov skupiny za vinných zo zvlášť závažného zločinu obchodovania s ľuďmi a odsúdil ich. Proti rozhodnutiu súdu sa ale obe straty procesu odvolali. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy