Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Začali s odstraňovaním poruchy potrubia pri Sade Janka Kráľa
Zdielať na

FOTO: Začali s odstraňovaním poruchy potrubia pri Sade Janka Kráľa

BRATISLAVA / Zaplavený park, ihrisko či parkovisko. Sad Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke sa 12. marca zmenil na nepoznanie. Situáciu s prasknutým vodovodným potrubím sa od rána snažili vyriešiť vodári aj hasiči. Haváriu malo spôsobiť 50-ročné potrubie z nekvalitného materiálu.

​Voda bola takmer všade. Zaplavila trávnatú plochu, chodníky, malý amfiteáter či ihrisko pod mostom. Havária sa stala na jednom z veľkých transportných vodovodných potrubí. Zatiaľ čo vodári hľadali miesto poruchy, hasiči odčerpávali vodu do Dunaja. Na mieste, kde sa vo veľkom liala voda, ktorá vytvorila vodopád, bola na druhý deň situácia pokojnejšia a zem podstatne suchšia. V parku sa ale vytvorilo niekoľko rozľahlých lagún. Na mieste havárie sa prepadla časť betónovej plochy. Pomocou zbíjačky a bagrov sa vodári snažili dostať k potrubiu.

"Fyzicky sme ju videli ráno, keď sme odkopali základný bod havárie. No tým, že celý tlak vody, ktorý vytiekol z rúry vytvoril tzv. kavernu, tak musíme obnažovať jej okolie, aby sme mohli túto rúru opraviť," uviedol generálny riaditeľ BVS, Peter Olajoš. Podľa vodárenskej spoločnosti pochádza prasknuté potrubie s priemerom asi 80 centimetrov ešte z roku 1971. Nebol by to až taký problém, keby nebolo inej kvality, ako vtedajší inžinieri dokladovali. Či je takýchto potrubí na Slovensku viac tak možno zistíme až pri podobných prípadoch."Podľa všetkých výkresov a dokumentácie malo byť ocelové, je vyrobené z takzvanej šedej liatiny, ktorá žiaľ má tu vlastnosť, že po 30-tich až 40-tich rokoch sa stáva krehkou," opísal Olajoš.


Pod vodou sa ocitli stromy s veľkou spoločenskou hodnotou

Medzi nimi sú aj 150-ročné platany. Či nemôžu mať niektoré z drevín problém s podmočenými koreňmi, kontrolujú arboristi. "Prosím všetkých, aby kým nedáme signál že je sad bezpečný, aby sa tu nezdržovali. Obľúbené "cvičko" je zachované, ale spodná guma musí byť kompletne vymenená. Celý asfalt, ktorý tam bol, bol jednoducho odplavený," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Súčinní boli aj hasiči, ktorí pomocou špeciálneho čerpadla odčerpávali vodu. Keďže jazier sa vytvorilo niekoľko, vodu odčerpávali z tých menších do väčšieho a odtiaľ ju púšťali do Dunaja. "Máme tu asi 500 kubíkov vody, v tej najväčšej hĺbke asi jeden a pol metra. To znamená, že malo by nám to trvať nejaké 3 až 4 hodiny celé," vysvetlil Dušan Timko, zastupujúci riaditeľ KR HaZZ Bratislava. Odhadnúť aké veľké množstvo vody pokrylo park nie je jednoduché. Teraz je potrebné už len čakať, kým voda vsiakne a park bude opäť parkom, aký ho poznáme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy