Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Český prezident Petr Pavel na Slovensku: Hlavy štátov plánujú aj spoločné zahraničné cesty
Zdielať na

Český prezident Petr Pavel na Slovensku: Hlavy štátov plánujú aj spoločné zahraničné cesty

BRATISLAVA / Na svoju prvú zahraničnú cestu sa 13. marca vybral nový český prezident Petr Pavel. Na Slovensku strávi dva dni. Program návštevy odštartoval privítacím ceremoniálom v Prezidentskom paláci v Bratislave so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

​​Po spoločných rokovaniach si Zuzana Čaputová a Petr Pavel uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja. Večer majú naplánovanú diskusiu v Slovenskom národnom divadle. Český prezident spolu s manželkou Evou Pavlovou si v Bratislave tiež uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj pamiatku obetí teroristického útoku na Zámockej ulici. Pondelkový program českého prezidenta zahŕňa aj stretnutie s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. Na druhý deň sa zíde s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom

Spoločnú tlačovú konferenciu českého prezidenta a Zuzany Čaputovej si môžete pozrieť tu:

Hlavy štátov vyzdvihli rovnaké názory a hodnoty. Plánujú spoločné zahraničné cesty

Zuzana Čaputová a Petr Pavel vyzdvihli počas nástupnej návštevy Petra Pavla v Slovenskej republike spoločné názory a hodnoty. Vytvára to podľa nich priestor na ďalšiu spoluprácu. Ako pripomenuli, obe krajiny čelia aj obdobným výzvam týkajúcich sa geopolitickej situácie, energetiky či hybridnej vojny. Uviedli to po spoločných rokovaniach v Prezidentskom paláci. "Obaja sme vyrastali v časoch Československa. Bol to náš domov a dnes môžeme spolu sláviť veľmi priateľské, pozitívne a konštruktívne vzťahy dvoch samostatných štátov," vyhlásila Čaputová s odkazom na 30. výročie od rozdelenia Československa. "Vzťahy našich krajín sú naozaj nadštandardné," potvrdil Pavel. S Čaputovou sa zhodli, že názorový súlad vytvára priestor na spoluprácu v mnohých oblastiach.

Ako skonštatovala prezidentka, obe krajiny vnímajú príležitosť na rozširovanie spolupráce napríklad pri posilňovaní energetickej nezávislosti, ale aj pri ochrane klímy napríklad formou podpory obnoviteľných zdrojov. Hlavy štátov SR a ČR plánujú aj spoločné zahraničné cesty. Rovnako si vie Čaputová predstaviť bližšiu spoluprácu krajín aj prezidentov pri téme dezinformácií. "Naše spravodajské služby otvorene hovoria o vplyve Ruska, pokiaľ ide o dezinformácie na území SR, sme v tomto ohľade veľmi zraniteľní, pretože vplyv dezinformácií alebo hybridných útokov je zjavný," podotkla s tým, že dezinformácie "rozleptávajú" súdržnosť spoločností.

​Takmer rovnaké problémy krajín podľa Pavla vychádzajú predovšetkým z konfliktu na Ukrajine. Vzhľadom na jeho vplyv na ekonomickú i sociálnu situáciu očakáva v spoločnosti napätie. "Bude veľmi záležať na tom, ako citlivo budeme pristupovať k oslovovaní našich občanov, ako dôsledne im budeme pripomínať hodnoty, na ktorých naše krajiny stoja, ako budeme jednoznační v poukazovaní na to, kde je nebezpečenstvo, kde je nepriateľ," načrtol. Ako podotkol, viac ako rozdiely medzi politickými stranami vnútri krajín nás ohrozuje agresívna politika Ruska. Odmietanie podpory Ukrajiny by mohlo vyústiť do omnoho vážnejších problémov, ktoré by mohli stáť viac ako podpora Ukrajiny.

Privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci v Bratislave sme vo vysielaní JOJ 24 sledovali naživo s politologičkou Silviou Hudáčkovou:

Prezidentka Čaputová: Vitajte na Slovensku, pán prezident

"Som rada, že v duchu najlepších tradícií medzi našimi krajinami, prvá zahraničná cesta českého prezidenta Petra Pavla smerovala do Bratislavy. Vitajte na Slovensku, pán prezident," napísala prezidentka Zuzana čaputová na sociálnej sieti.

Prezidenti Česka a Slovenska si po spoločnom obede položením vencov pri Dunaji uctili zakladateľov prvej Československej republiky - Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Pavol sa potom stretol so slovenským premiérom Eduardom Hegerom.

Štvrtý prezident samostatnej Českej republiky

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky. Pavel zvíťazil v januárových prezidentských voľbách, kde v druhom kole porazil Andreja Babiša. Do volebného štábu mu osobne prišla zagratulovať aj Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy