Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom
Zdielať na

Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom

PRAHA / Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zložil na Pražskom hrade prezidentský sľub do rúk predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila. Stal sa tak v poradí štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

V úvode schôdze prehovorila predsedníčka dolnej komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová. Na jej výzvu pristúpili k stolu na pódiu Pavel a Vystrčil. Petr Pavel potom s rukou položenou na výtlačku Ústavy ČR vyslovil prezidentský sľub. "Sľubujem vernosť Českej republike. Sľubujem, že budem zachovávať jej ústavu a zákony. Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," vyhlásil pred približne 800 ľuďmi v sále.

Svoje slová potvrdil podaním ruky Vystrčilovi. Potom pri stole podpísal listinu s textom sľubu. Jeho podobu spolu s originálnymi doskami z mosadze a duralu vytvorili mladí českí umelci – typografka Petra Dočekalová a dizajnér Karel Matějka. Špeciálne pero na túto príležitosť vyrobil Marek Najvar.

Týmto okamihom sa Petr Pavel stal novým českým prezidentom. Počas štátnej hymny bola na Pražskom hrade opätovne vztýčená prezidentská štandarda a z Petřína vojaci odpálili 21 delových sálv.

V štúdiu JOJ 24 na tému inaugurácie prezidenta Českej republiky rozprával odborník na etiketu a protokol Marek Trubač:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy