Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekári a pediatri organizujú očkovacie dni proti HPV. Percento zaočkovaných chlapcov je stále veľmi nízke
Zdielať na

Lekári a pediatri organizujú očkovacie dni proti HPV. Percento zaočkovaných chlapcov je stále veľmi nízke

BRATISLAVA / Vírus HPV je všade okolo nás, neprenáša sa len pohlavným stykom. To sú slová lekára Tomáša Szalaya. Lekári a pediatri organizujú po celom Slovensku očkovacie dni. Tvrdia, že vďaka nim sa zaočkovanosť výrazne zvýšila. Percento zaočkovaných chlapcov je ale stále veľmi nízke. Lekári vysvetľujú, že vírus môže nielen spôsobiť rakovinu krčka maternice u žien, ale aj rôzne druhy rakoviny u chlapcov či dospelých mužov.

"Od zavedenia plne hradeného očkovania v 13. roku života, nám veľmi výrazne stúpla zaočkovanosť. V tej kohorte 13-ročných detí sa pohybujeme na úrovni viac ako 40 percent," uviedla pediatrička Elena Prokopová. "Tam sme to naštartovali. Máme zanalyzovanú skupinu 13 a 14-ročných z pohľadu dopadu na rozpočet, že by táto kohorta ešte tento rok bola zaradená do plného uhrádzania," vysvetlil Róbert Babeľa, bývalý štátny tajomník MZ SR.

Keď sa na očkovanie pozrieme z pohľadu pohlavia, zaočkovaných dievčat, ktoré dovŕšili 13. rok života, máme cez 60 percent. Horšie je na tom kategória 13-ročných chlapcov, kde je zaočkovaných len 20 percent."Zaočkovanie len dievčat nie je efektívne. Jednak preto, že chlapci majú iné typy rakovín a jednak aj pre to, že chlapci sú veľmi výraznými prenášačmi tohto vírusu," dodala Prokopová. "Tou rakovinou môžu trpieť aj oni. Nie je to len rakovina penisu, rakovina konečníka, ale je to aj rakovina krku, hlavy, ústnej dutiny," vysvetlil Tomáš Szalay, hlavný lekár BSK.

Faktom je to, že objem rakovín, ktoré postihuje chlapcov je porovnateľný s objemom rakovín u ženského pohlavia. "Toto nie je o sexe, toto je o víruse, ktorý je všade okolo nás. Môžete ho dostať dostať na plavárni, keď sa pôjdete do spoločných spŕch osprchovať, alebo použijete cudzí uterák," uviedol Tomáš Szalay. "Ak už to ochorenie je, tak treba kontaktovať gynekológa a následne onkológa. Tá liečba je chirurgická a následne onkologická," opísala Lucia Šmidovičová, vedúca oddelenia zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja.

Podľa doktorky Šmidovičovej máme na Slovensku smutnú štatistiku. Ročne sa HPV vírusom nakazí 600 žien a 200 z nich zomiera. Lekári trvajú na prevencii, pretože inak sa nakazeniu vyhnúť nedá. "Apel na všetkých rodičov a na všetkých pediatrov je, že prosím vás pekne, očkujte aj chlapcov," dodal Szalay. Čo sa týka najvyššej zaočkovanosti, vedie Bratislavský kraj. Ostatné regióny na Slovensku sa snažia zlepšiť situáciu a bojovať s rozširovaním HPV vírusu, najmä pravidelnými očkovacími dňami, ako aj vzdelávaním v mestách a na školách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy