Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Menšia spotreba a teplá zima stlačili cenu plynu. Podľa odborníkov to nemusí byť dlhodobý trend
Zdielať na

Menšia spotreba a teplá zima stlačili cenu plynu. Podľa odborníkov to nemusí byť dlhodobý trend

BRATISLAVA / Teplá zima, nižšia spotreba energií, dostatok dodávok skvapalneného zemného plynu a úspory. Všetky tieto faktory sa podieľajú na tom, že ceny energií v uplynulých týždňoch začali výrazne klesať. Na oslavy je ale priskoro. Stačí totiž málo a trh sa môže opäť zblázniť. Vylúčiť sa dokonca nedá ani cenová vojna o energie.

Vlani sa Európe podarilo usporiť zhruba 13 % spotreby zemného plynu a v zásobníkoch ostáva stále vyše polovica. Záujem o plyn preto opadol a ceny sa pohybujú pod 45 eur za MWh. "Už sú nižšie, ako pred začiatkom vojny na Ukrajine," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ, Richard Kvasňovský. Napriek tomu, že plynu je na trhu dosť a jeho ceny klesajú, nemusí ísť o dlhodobý jav. "Ak bude budúca zima extrémne studená, spotreba pôjde hore a ceny porastú," dodal analytik JPX, Ján Pišta.

To isté sa ale môže stať aj v lete. Ak bude horúce, klimatizácie pôjdu naplno, no zároveň nebude voda alebo vietor na poháňanie elektrární. Potom budú musieť nastúpiť drahšie paroplynové zdroje. "Tie ale budú dvíhať dopyt po plyne a tým pádom bude pri horúčavách rásť cena plynu aj cena elektriny," uviedol Ján Pišta.

Dôležitú úlohu bude určite hrať Čína

Tá po oživení ekonomiky začne skupovať skvapalnený plyn a môže tak rozpútať cenovú vojnu s Európou. "Plynová kríza je tu stále, no nie je taký strašiak, ako pred niekoľkými mesiacmi a zdá sa, že Európa by ňou mohla prejsť bez pádu do recesie," vyjadril sa komoditný analytik Saxo Bank, Ole Hansen. Dôležitosť LNG ale bude stále rásť a je málo pravdepodobné, že jeho ceny budú ďalej klesať. "Myslím si, že to sa nestane. Jednoducho kvôli tomu, že nám bude stále chýbať lacný ruský plyn, budeme odkázaní na drahší LNG," dodal Ján Pišta.

Náklady na skvapalnenie LNG a jeho dopravu sú totiž oveľa vyššie ako pri potrubnom plyne. Na cenu ale vplývajú aj iné riziká. Jedným z nich sú dlhodobé kontrakty, ktoré s exportérmi LNG podpísali niektoré ázijské krajiny. Európe sa ale do nich nateraz nechce, a preto môže platiť viac, prípadne na plyn bude čakať. "Pre každého dodávateľa je výhodnejšie, keď má odberateľa, ktorý ten ich vzťah potvrdil aj dlhodobým kontraktom," vysvetlil Kvasňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy