Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chudobou ohrozených Slovákov je približne 50-tisíc. Vláda má do konca marca predstaviť plán pomoci
Zdielať na

Chudobou ohrozených Slovákov je približne 50-tisíc. Vláda má do konca marca predstaviť plán pomoci

BRATISLAVA / Lehota na rokovanie odborníkov o pomoci ľuďom ohrozených chudobou skončila. Ide pritom o približne 50-tisíc Slovákov, ktorí prepadli sitom doterajšej pomoci. K peniazom sa ale tento mesiac ešte nedostanú. Poverený premiér aj minister Krajniak chcú presné kontúry pomoci tým najslabším predstaviť až koncom marca.

Minister práce Milan Krajniak ale prezradil viac. Tvrdí, že pôjde o dve možnosti opatrení pre tých, ktorí doteraz ešte pomoc nedostali. Pritom zvažujú aj navýšenie už existujúceho príspevku na bývanie, ktorý je v hmotnej núdzi. "Prvé bude, že nejaká jednorázová pomoc, aby sa aj oni mohli prihlásiť. Druhá vec, ktorú pripravujeme je, aby sme pomohli tým domácnostiam, ktoré môžu mať problém so zvýšenými nákladmi s bývaním," uviedol Krajniak. 

O aký balík peňazí pôjde, aj to koľko presne dostane jednotlivec v jednorázovej pomoci ešte teraz nevedia. "Minulý rok sme dávali sto eur rôznym skupinám. Toto myslím, že pôjdeme podobným spôsobom, že to bude jednorázová dávka," spomenul Eduard Heger. 

Tejto pomoci už teraz hlási podporu aj opozičný Smer. "My sme vždy podporili v parlamente veci, ktoré smerovali k ľuďom. Takže, ak bude niečo rozumné, viem si to predstaviť," povedal predseda Smeru Róbert Fico. SaS už ale taká istá nie je. "Musíme ten konkrétny návrh vidieť. Napríklad mňa bude zaujímať hranica," konkretizoval Richard Sulík. 

Napríklad, že by išlo o tých ľudí, čo majú menej ako minimálna mzda, to je 700 eur. Tu totiž vidí iný problém. "A ten kto má 699 dostane 100 eurový bonus. A už ten kto má 700 nedostane. Toto treba vždy mať na pamäti, že vytvárate falošné motivácie, motivácie ostať chudobným," dodal Sulík. 

Predseda Smeru Robert Fico zasa tvrdí, že solidaritu by mali prejaviť aj samotné obchodné reťazce, ktoré aktuálne ľuďom predávajú oveľa drahšie potraviny. A solidaritu by mal podľa neho prejaviť aj štát, ďalším znížením DPH na vybraný okruh potravín. "Viem si predstaviť, že by sa išlo ešte ďalej. Z peňazí, ktoré získame z bankového odvodu od obchodných reťazcov, sa vytvorí balík peňazí, ktorý by pokryl výpadok na DPH," dodal Fico. Podľa Borisa Kollára nie je teraz správne zavádzať bankový odvod. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy