Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
382. deň na Ukrajine: Šéf vagnerovcov Prigožin oznámil, že chce kandidovať na prezidenta Ukrajiny
Zdielať na

382. deň na Ukrajine: Šéf vagnerovcov Prigožin oznámil, že chce kandidovať na prezidenta Ukrajiny

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Jevgenij Prigožin, šéf ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina bojujúcej na Ukrajine, na videu oznámil, že chce v roku 2024 kandidovať na úrad ukrajinského prezidenta. Jeho oznam zverejnil v sobotu na svojom účte na Twitteri poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Správu priniesol portál amerického týždenníka Newsweek a ďalšie médiá. Prigožin uviedol, že má "politické ambície" a na budúci rok sa "rozhodol uchádzať o úrad prezidenta". Oblečený v poľnej uniforme do kamery na neznámom mieste a za zvukov streľby urobí Prigožin na videu dramatickú pauzu a potom spresní, že chce kandidovať za "prezidenta Ukrajiny".

Kuleba vyzval Nemecko, aby urýchlilo dodávky munície na Ukrajinu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Nemecko, aby urýchlilo dodávky munície a začalo s výcvikom ukrajinských pilotov. Uviedol to v rozhovore pre noviny Bild am Sonntag zverejnenom v nedeľu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Kuleba pripomenul, že nemeckí výrobcovia zbraní mu vo februári na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedali, že sú pripravení poslať zásoby munície, ale čakajú, kým vláda podpíše zmluvy. "Problém je teda vo vláde," podotkol.

Rusko sa zatiaľ nezúčastnilo na rokovaniach o predĺžení dohody o vývoze obilia

Rusko sa doposiaľ nezúčastnilo rokovaní o predĺžení dohody o bezpečnom vývoze obilia cez Čierne more. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy televízie Sky News. "Nijaké rokovania týkajúce sa tejto záležitosti sa nekonali, predovšetkým vôbec nie za účasti predstaviteľov Ruska," uviedla Zacharovová. Najbližšie rokovanie o predĺžení tejto dohody s účasťou Ruska sa podľa Zacharovovej uskutoční v pondelok 13. marca v Ženeve. Ruská delegácia tam bude rokovať s generálnou tajomníčkou Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebecou Grynspanovou.

Od začiatku vojny zahynulo prinajmenšom 464 detí

Ruské útoky na Ukrajinu si od začiatku vojny vyžiadali životy najmenej 464 detí a ďalších 934 zranili. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru. Tá vo svojej sobotňajšej aktualizácii na základe policajných údajov uviedla, že 367 detí považujú za nezvestné. Najvyšší počet obetí zdokumentovali v Doneckej a Charkivskej oblasti. Očakáva sa, že počet detských obetí je v skutočnosti vyšší, keďže aktuálny počet nezahŕňa údaje z území okupovaných Ruskom alebo z území, kde sú nepriateľské akcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy