Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takto vykonávajú domovú prehliadku kadeti policajnej akadémie
Zdielať na

Takto vykonávajú domovú prehliadku kadeti policajnej akadémie

BRATISLAVA / Žiaden pedagóg nechce, aby mu študenti vtrhli do bytu, prehrabali sa jeho vecami a našli mu v zásuvke drogy či zbraň. Teda, ak neučí na Akadémii policajného zboru v Bratislave. V takom prípade to považuje za úspech.

Kadeti domovú prehliadku vykonávajú v rámci predmetu kriminalistická taktika, na ktorom sa učia využívať rôzne spôsoby získavania dôkazov. "Máme zadefinované určité hranice v trestnom poriadku, ktoré určujú, kedy sa môže uskutočňovať daný zaisťovací úkon a zabezpečujú, že všetky dôkazy budú získané zákonne," povedala rektorka policajnej akadémie, Lucia Kurilovská. 

A ako takýto zásah prebieha? Po príkaze od sudcu kadeti navštívili osobu, ktorú podozrievali z lúpežného prepadnutia s následkom smrti - svojho pedagóga. "Budú vyhľadávať konkrétne kriminalistické stopy - drogy a zbrane. Na záver zistia, kto je páchateľom trestného činu, ak teda bude ich vyšetrovanie úspešné," povedal "podozrivý" Ľuboš Cehlárik. Študenti ho potešili, v jeho dome našli drogy, zbraň aj zakrvavené oblečenie. Asistenta katedry kriminalistiky a forenzných vied tak budúci vyšetrovatelia vyviedli z miestnosti v putách.

Na akadémiu sa dostanú len tí najlepší, výberové konanie je obzvlášť prísne. Tento rok sa na ňu hlásilo 600 adeptov, zobrať však mohli len stovku. Prekvapivo, lepšie je na tom nežnejšie pohlavie. "V tomto prvom ročníku máme viac žien. Dievčatá boli úspešnejšie v rámci prijímacieho konania z hľadiska fyzických, psychologických a následne aj vedomostných testov," uzavrela Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy