Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krajniak ostáva na čele rezortu práce. Opozícii sa nepodarilo ministra odvolať
Zdielať na

Krajniak ostáva na čele rezortu práce. Opozícii sa nepodarilo ministra odvolať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia sa síce nevie dohodnúť na viacerých reformách, ale vďaka spoločnej podpore podržala vo funkcii ministra Milana Krajniaka. Jeho rezort pritom čelí škandálu s vyplácaním miliónov eur schránkovým firmám. Koalíciu však stále rozdeľuje reforma národných parkov, či reforma nemocníc.

Opoziční poslanci svoj návrh zdôvodnili zlyhaním ministra v súvislosti s podozrením zo zneužitia finančných prostriedkov určených na udržanie pracovných miest na úrade práce v Pezinku. Podľa opozície išlo pravdepodobne o defraudáciu 24 miliónov eur, ktoré Slovensko poslalo zahraničným schránkovým firmám bez reálnych zamestnancov ako pandemickú pomoc. Zo zneužitia prostriedkov sú podozriví štyria úradníci z úradu práce v Pezinku, ktorí už boli prepustení. "Opakuje, že za kauzu pomoci pre schránkové firmy by mal minister odísť - a že keby sa to stalo jeho vláde boli by súčasní politici na barikádach," povedal Róbert Fico. 

Krajniakovi opozícia vyčítala aj zodpovednosť za "systematický rozklad základných pilierov sociálneho štátu na Slovensku". Poukazuje na zásadné oslabenie pracovných práv a nárokov zamestnancov, zásahy do Zákonníka práce, či do nastavenia zvyšovania minimálnej mzdy. Opozícii sa tiež nepáči zrušenie stropu na dôchodkový vek, plošných dotácií na obedy v materských a základných školách, či zmeny v poskytovaní trinásteho dôchodku.

Opozícia sa snaží odvolať Krajniaka 

Fico veril, že parlament bude o odvolávaní Krajniaka rokovať vo štvrtok „v normálnom čase a aj v prítomnosti prašivých novinárov, ktorí tu nie sú, lebo sú skorumpovaní".

Návrh na odvolanie Krajniaka z pozície šéfa rezortu práce podali poslanci za stranu Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami okolo Petra Pellegriniho. Svoj návrh zdôvodnili zlyhaním ministra v súvislosti s podozrením zo zneužitia finančných prostriedkov určených na udržanie pracovných miest na úrade práce v Pezinku. Podľa opozície išlo pravdepodobne o defraudáciu 24 miliónov eur, ktoré Slovensko poslalo zahraničným schránkovým firmám bez reálnych zamestnancov ako pandemickú pomoc.

Zo zneužitia prostriedkov sú podozriví štyria úradníci z úradu práce v Pezinku, ktorí už boli prepustení. Z funkcie ministra Krajniak nemieni odstúpiť. „Myslím, že som urobil všetko, čo som urobiť mohol," povedal na októbrovej tlačovej besede. Podľa neho išlo o „chrapúnsky podvod súvisiaci so sfalšovaním listín, podpisov a následnej kontroly". Tvrdí, že nezlyhala kontrola, ale bola sfalšovaná žiadosť o príspevky, podpis na tejto žiadosti, aj výsledok kontroly

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi práce

„Bol to práve správne nastavený systém spätnej kontroly, ktorý tieto podvodné aktivity odhalil a zastavil ich, aby nebolo možné v tejto činnosti pokračovať. Súčasťou takto nastaveného systému kontroly je, samozrejme, aj preverovanie zásadných údajov v čestných vyhláseniach žiadateľov, o čom boli informovaní aj členovia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Ak teda skupina poslancov vo svojom návrhu tvrdí, že sa tieto údaje nepreverovali, opak je pravdou,“ skonštatovala vláda v stanovisku.

Nový zákon o spravovaní národných parkov 

Návrh zákona, ktorý spoločne predstavili minister poľnohospodárstva Samuel Vlčan a minister životného prostredia Ján Budaj hovorí o tom, že národné parky, by mali mať vlastnú právnu subjektivitu a všetky pozemky, vrátane súkromných, by spravovali národné parky.

Tento návrh sa nepáči najmä majiteľom súkromných pozemkov, ktorí protestujú proti novému zákonu. Majiteľom sa ešte viac obmedzia ich práva na spravovanie pozemkov, týka sa to hlavne rúbania lesov. O tomto návrhu sa bude hlasovať až zajtra.

Odložená je aj rozprava o reforme nemocníc, ktorú predložil Vladimír Lengvarský, hlasovanie by malo byť na konci schôdze. Je veľmi možné, že hlasovanie bude odložené na ďalšiu schôdzu, ktorá bude koncom novembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy