Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislavu čakajú dopravné obmedzenia pre pohreb Michala Kováča
Zdielať na

Bratislavu čakajú dopravné obmedzenia pre pohreb Michala Kováča

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Bratislavské Staré Mesto čakajú vo štvrtok 13. októbra dopravné obmedzenia. Dôvodom je štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča, ktorý zomrel v stredu 5. októbra. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Tatiana Kurucová.

"Ide o obmedzenia nevyhnutné počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu sv. Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ul. 29. augusta. Taktiež môžu byť čiastočné dopravné obmedzenia pri presune zahraničných delegácií z letiska M. R. Štefánika v dopoludňajších hodinách na Bratislavský hrad, o ktorých budeme verejnosť informovať podľa aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie," uviedla Kurucová.

Dopravné obmedzenia v Starom meste

Od 11:30 do 13:30 budú pre cestnú dopravu úplne uzatvorené Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica. V tomto čase bude taktiež neprejazdná Štefánikova ulica. Doprava bude odklonená na Pražskej ulici, Mýtnej ulici, Kollárovom námestí a v Petržalke počas uzatvorenia Mosta SNP z Panónskej cesty na Einsteinovu ulicu. V uvedenom čase a mieste nebudú premávať prostriedky MHD. Približne v čase od 15:30 do 16:00 uzatvoria Staromestskú ulicu obojsmerne. Ako upozornila Kurucová, časový posun nie je vylúčený, bude sa odvíjať od vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie.

V čase od 07:00 do 14:00 z bezpečnostných a technických dôvodov nebude možné státie, respektíve parkovanie na Palisádach. Z uvedeného dôvodu žiada polícia vodičov, aby si svoje vozidlá preparkovali na iné miesta. Pokiaľ tak neurobia, Krajský dopravný inšpektorát ich bude musieť odtiahnuť. "Odporúčame vodičom, aby v uvedenom čase minimalizovali pohyb vozidlami v mestskej časti Staré Mesto a uvedeným úsekom sa vyhli," odporučila Kurucová.

Štátny smútok

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude v čase od 8:00 do 17:00 štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť rozlúčiť s prezidentom Michalom Kováčom na Bratislavskom hrade v stredu.

Na Bratislavskom hrade bude vo štvrtok aj prvá časť štátneho pohrebu, odtiaľ sa smútočný sprievod s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Michalom Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy