Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po minuloročnej katastrofálnej invázii komárov sa Bratislava pripravila, mesto tasí ťažké zbrane
Zdielať na

Po minuloročnej katastrofálnej invázii komárov sa Bratislava pripravila, mesto tasí ťažké zbrane

BRATISLAVA / V minulom roku bola v hlavnom meste katastrofálna invázia komárov. Vedenie mesta si priznalo, že to nezvládlo a poučilo sa. V tomto roku už nechcú pripustiť, aby sa situácia zopakovala a od januára sa na boj s komármi pripravovali. Približne dve stovky dobrovoľníkov budú v teréne hľadať liahniská tohto hmyzu. O ďalšie kroky sa už postarajú profesionáli, ktorí by mali zasiahnuť biologickým prípravkom proti larvám komárov skôr, ako sa vyliahnu. Pomáhať má aj mobilná aplikácia, drony, helikoptéra alebo člny.

Mesto Bratislava sa, na rozdiel od minulého roku, tentoraz pripravilo na komáriu sezónu v plnej výzbroji. Prípadný útok na komáre budú viesť po zemi, po vode o zo vzduchu. "Okrem mestských odborníkov bude monitorovanie liahnísk vykonávať aj 200 vyškolených dobrovoľníkov," priblížil primátor mesta Matúš Vallo. 

Začiatkom roka spustili nábor dobrovoľníkov cez internet pútavým videom a kampaň zrejme zabrala. "Tá odozva bola fantastická, dnes máme naozaj 200 ľudí," poznamenal Vallo. "Ja som to videla ako reklamu, veľa času trávime v prírode, tak sme si povedali, že ideme," povedala dobrovoľníčka Ľudmila. "Sa mi to zapáčilo, že taká iniciatíva vôbec je," pridala sa dobrovoľníčka Lucia. Prvú várku už stihli vyškoliť a ihneď aj nasadili do terénu na prieskum. 

Podľa prieskumu väčšina Bratislavčanov sa prikláňa k použitiu biologických prípravkov na ničenie komárov. "72% obyvateľov Bratislavy preferuje, aby sa na reguláciu komárov použil biologický prípravok," ozrejmil Vallo. 

Prípravok usmrcuje iba larvy komárov a inému hmyzu, živočíchom a človeku neublíži. Oproti minulosti, od tohto roka má mesto aj špecialistu na reguláciu komárov, teda akýsi poľný veliteľ. Okrem pozemných síl bude mať aj techniku, ktorú bude môcť využiť podľa situácie. "Podľa toho meníme druh zásahov, budú dronové, pozemné, z člna, rozprašovače," upresnil Tomáš Troška, koordinátor regulácie. 

Okrem toho budú mať k dispozícii aj monitorovacie zariadenia v meste. "CO2 lapače budú v meste zisťovať výskyt dospelých komárov," doplnil Vallo. Aktuálna situácia s komármi je priaznivá, zatiaľ je sucho. "Ak sa nejaké larvy nachádzajú, tak v malom množstve," dodal Troška. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy