Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Parkovať v Petržalke zadarmo počas noci budú už len Petržalčania. Ostatní si priplatia za každú hodinu
Zdielať na

Parkovať v Petržalke zadarmo počas noci budú už len Petržalčania. Ostatní si priplatia za každú hodinu

BRATISLAVA / Obyvatelia mestskej časti Petržalka budú ako jediní od soboty v noci parkovať zadarmo. Ostatní, ktorí tu nemajú trvalý pobyt, si budú musieť zaplatiť každú jednu hodinu parkovania.

Na parkoviskách po celej Petržalke pribudli modré čiary, na ktorých budú môcť bezplatne parkovať iba domáci. Nerezidenti si za parkovanie na nich, v noci budú musieť priplatiť a to až 1€ za hodinu.

"Pre Peržalčanov to bude v tomto momente po registrácii, môžu na to zabudnúť, budú v tom istom režime ako doteraz. Celá tá ťarcha sa presunie na nepetržalčanov. Kde je to spravené tak, že prakticky to spoplatňovanie majú len v noci. Cez deň môžu parkovať zadarmo aj cez víkendy," vysvetľuje starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčk.

Má to ale podmienku, budú musieť svoje parkovanie nahlásiť cez aplikáciu, ktorá má byť spustená od 1. novembra. Ak v Petržalke máte trvalý pobyt, už teraz sa môžete registrovať na stránke parkovanievpetrzalke.sk.

"Po zaregistrovaní získavajú štatút rezidenta, to znamená, že 24h/7dní v týždni bez akéhokoľvek registračného poplatku parkujú ďalej tak, ako parkovali doteraz zadarmo," vysvetlil ďalej Hrčka.  

Dôvodom zavedenia parkovacej politiky bolo aj to, aby prinútili ľudí, ktorí tu bývajú, nahlásiť si trvalý pobyt v tejto mestskej časti. "Petržalka každoročne strácala 1000 obyvateľov, tak od januára máme 1150 ľudí do plusu," poznamenal Hrčka. 

"Bratislava je jedno z posledných veľkých európskych miest, ktoré parkovaciu politiku ešte nemá. Zároveň v meste neustále rastie počet áut. Ulice nedokážeme nafúknuť, ani okamžite zvýšiť počet parkovacích miest. Preto je potrebné ich počet začať regulovať. Inšpiráciou sú okolité štáty, kde sa takáto politika zaviedla a znížil sa počet áut," uviedol primátor mesta Matúš Vallo. Magistrát odhaduje, že nové parkovacie pravidlá znížia počet áut o pätinu. Zámerom hlavného mesta je, aby ľudia namiesto svojich áut začali viac používať mestskú hromadnú dopravu. 

Po Petržalke by mal rad prísť aj na ostatné mestské časti, pilotné projekty majú nachystané aj v Ružinove a v Novom meste a definitívne plánuje hlavné mesto zaviesť parkovanie po novom do celej Bratislavy v prvej polovici roku 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy