Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad havárie policajného vrtuľníka z roku 2017: Inšpekcia prelomila mlčanie, obvinili policajta
Zdielať na

Prípad havárie policajného vrtuľníka z roku 2017: Inšpekcia prelomila mlčanie, obvinili policajta

Archívna reportáž

BRATISLAVA/PREŠOV / Úrad inšpekčnej služby v prípade pádu policajného vrtuľníka, pri ktorom zahynuli dvaja hasiči, prelomil mlčanie po dvoch rokoch. Rozhodli sa vyjsť najavo s informáciou, či za zrútenie vrtuľníka môže technická chyba alebo ľudský faktor. V tomto prípade to bolo podľa inšpekcie zlyhanie pilota, ktorým bol práve policajt. Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa inšpekčnej služby Petra Friese.

Úrad inšpekčnej služby doteraz o prípade mlčal a o tom, čo, či kto môže skutočne za pád policajného vrtuľníka nebolo jasné. Ako pre televíziu JOJ uviedla hovorkyňa inšpekcie Petra Friese v prípade bol obvinený pilot - policajt. Ten ale podľa zistení TV JOJ voči obvineniu podal sťažnosť. Prípad sa po páde vrtuľníka riešil rok, ďalší rok sa teda čakalo na tento fakt.  Podľa informácií TV JOJ inšpekcia v tejto veci mlčala tak dlho práve preto, lebo ide o mimoriadne zdĺhavé vyšetrovanie, na ktoré boli nevyhnutné znalecké posudky a tie si tiež vyžiadali nezanedbateľný čas. 

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v tomto prípade vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Proti tomuto obvineniu dotknutý podal sťažnosť, o ktorej rozhodne príslušný prokurátor. Vyšetrovanie v tomto prípade naďalej pokračuje. Vzhľadom na jeho rozsah a náročnosť jednotlivých úkonov nebude možné do jeho ukončenia poskytnúť žiadne bližšie informácie," informovala TV JOJ hovorkyňa Úrad inšpekčnej služby Petra Friese. 

"Jednoznačne z čiernej skrinky zo záznamníka sa preukázalo, že stroj bol v poriadku. Obidva motory pracovali, tak jak mali pracovať. Z tých údajov sa dá urobiť animácia priebehu celého letu. A tam sa ukázalo, čo sa tam vlastne stalo," informoval letecký vyšetrovateľ Juraj Gyenes. 

Pre inšpekciu boli v tomto prípade nosné aj výsledky odborného vyšetrovania leteckých vyšetrovateľov, ktorí mali jednoznačne vylúčiť či bola chyba v stroji alebo v ľudskom faktore. Ďalším problém tohto zdĺhavého vyšetrovania je to, že na to doplácajú príbuzní. Majú totiž nárok na odškodnenie, no to nemôžu dostať, kým sa prípad definitívne neuzavrie. 


Podľa leteckého vyšetrovateľa sa pri tejto tragédii stretlo minimálne sedem faktorov. Išlo napríklad o počasie, ľudský faktor, aj nedodržanie parametrov letu, najmä rýchlosti. Svoju úlohu pritom zohrala podľa odborníka aj plná nádrž a zaťaženie stroja. Na lanách totiž viseli dvaja hasiči aj s nosítkami. "Toto boli tie hlavné dva faktory ten vietor a malá rýchlosť a malá výška. Rozhodnutie urobiť zatáčku v malej výške," pokračoval vyšetrovateľ Gyenes.  
Pri takomto manévri fyzika podľa odborníka nepustí a parametre musia byť dodržané. Aj preto už pilot čelí obvineniu. Teraz mu hrozí trest na 2 až 5 rokov.

Tragický pád vrtuľníka 

Vrtuľník padol vo vojenskom priestore letiska vo Vyšnej Šebastovej pri Prešove v máji 2017.  Na palube boli štyria ľudia - dvaja hasiči a dvaja policajti. "Vo vojenskom priestore letiska v Prešove počas cvičenia padol policajný vrtuľník Bell429. Zrútil sa dvesto metrov od vzletu z výšky sto metrov," informoval v tom čase hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Podľa polície bol pád špirálovitý. Jeden zo zranených hasičov na následky pádu vrtuľníka zomrel, druhý zomrel po prevoze do nemocnice. "Mladý muž bol v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácií. Utrpel ťažkú polytraumu, poranenia hlavy a hrudných orgánov. Naši lekári ho asi 50 minút resuscitovali, no zraneniam, ktoré boli nezlúčiteľné so životom, napokon podľahol," uviedla vtedy hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ivana Stašková.

Obeťami sú dvaja hasiči Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove - jeho riaditeľ Radoslav L. a veliteľ družstva Peter T..  Obaja policajti, z ktorého bol jeden pilot, skončili po havárii vo veľmi vážnom stave. 

Posun v prípade po niekoľkých mesiacoch

Vo vyšetrovaní leteckej tragédie policajného vrtuľníka nastal v októbri 2017 posun. Americký výrobca týchto strojov totiž tiež všetko prešetroval a kompletný protokol o zrútení sa vrtuľníka Bell 429 odovzdal rezortu vnútra. "Ministerstvo vnútra obdržalo analýzy čiernych skriniek a súčastí zrúteného stroja Bell 429," informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Údaje z čiernej skrinky analyzovali aj odborníci z Prahy. V tom čase sa pracovalo s verziou podľa predbežných výsledkov, že ľudský faktor pri tragédii, ktorá si vyžiadala dve obete, nezlyhal. Dôvodom pádu mal byť výpadok oboch motorov vrtuľníka naraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy