Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave má vzniknúť nová mestská časť. A má byť unikátna
Zdielať na

V Bratislave má vzniknúť nová mestská časť. A má byť unikátna

BRATISLAVA / Doteraz sme boli zvyknutí na to, že výstavba v našich mestách sa začínala budovou a potom sa riešilo okolie a cesty. Ak vôbec. V Bratislave pri brehu Dunaja vznikne mestská štvrť, ktorá je premyslená ako celok. Budovy, priestranstvo i doprava. Všetko tak, aby sa vraj ľuďom dobre žilo aj vonku, nielen doma. Na tomto ambícioznom projekt pracuje svetoznáma architektka zo španielskej Barcelony.

V tejto štvrti to doteraz žilo hlavne v nákupnom centre a v SND. Nový projekt má priniesť oveľa viac života najmä do týchto ulíc. "Pracujeme na tom, aby sme to otvorili, poprepájali a aby sa tu ľudia dobre cítili," hovorí Beth Galí, architekta projektu.

Svetoznáma architektka a urbanistka, ktorá projektovala pre viacero európskych veľkomiest, je z Barcelony, kde ulice miest žijú naplno po celý deň. O to jej ide aj v tejto štvrti a vie, čo pre to urobiť. "Mesto je okrem iného aj ornamentom, má dobre fungovať, ale aj dobre vyzerať, a na to sa doteraz často zabúdalo," dodala Galí.

"Budeme veľmi radi, keď nám pomôže obohatiť tento priestor v zmysle idey trebárs toho stredomoria," uviedol architekt GFI Radoslav Grečmal.

Osou štvrte má byť bulvár, ktorý bude farebný pre pohyb peších, cyklistov, korčuliarov, kolobežkárov a pre električku. Autá sem nebudú mať prístup po povrchu, do podzemných garáží sa dostanú spleťou podzemných tunelov. Prízemia budov budú slúžiť reštauráciám, kaviarňam a oddychu. "Ide skutočne o to nepostaviť jednotlivo zaujímavé budovy, ale postaviť svojbytnú účelnú a plne funkčnú mestskú štvrť," dodáva Grečmal.

Napriek tomu, že mestská štvrť Eurovea city nevyrastie na zelenej lúke, keďže je už takmer zastavaná, je možné z nej vytvoriť plnohodnotný celok. "Ono je to jednoznačne poloha v Bratislave, ktorá má obrovský potenciál," hovorí Peter Korbačka, predseda predstavenstva J&T Real Estate. 

Nápad sa vraj vyvíjal postupne. "Prišlo to postupne s tým, že je tu priestor, poďme toho. A tak vznikla táto vízia," dodáva Kobarčka. "Je to jedinečná stavba z hľadiska Slovenska a s ňou späté výzvy, s ktorými sme sa doteraz nestretli," dodal architekt GFI Rasdoslav Grečmal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy