Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ušiel im väzeň, zastavili trestné stíhanie dozorcov v Leopoldove
Zdielať na

Ušiel im väzeň, zastavili trestné stíhanie dozorcov v Leopoldove

BRATISLAVA / Traja dozorcovia pracovali v Zbore väzenskej a justičnej stráže osem, dvanásť a 26 roov. Dovtedy, kým im z väznice v Leopoldove neušiel väzeň. Hrozil im trest, ale vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil.

2 jún 2016 - odsúdený Ľubomír B. v deň svojho úteku pracoval na strelnici, kde kosil trávu. Na to, aby sa dostal na slobodu mu stačilo prekonať oplotenie. Utiekol ráno o 7.45. Aj napriek dlhoročným skúsenostiam a pravidelným školeniam sa dozorcovia dopustili školáckej chyby.

"Vyšetrovaním sa zistilo, že príslušníci, ktorí mali zabezpečovať na mieste dozor, sa svojim povinnostiam dostatočne nevenovali, respektíve neboli na mieste," povedala v júni ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Keď dozorcovia zistili, že väzeň chýba, išli ho hľadať na vlastnú päsť a mimoriadnu udalosť ohlásili operačnému stredisku až o 32 minút , čím podľa vedenia zboru väzenskej a justičnej stráže stratili drahocenný čas.

"Samozrejme, že toto všetko bude preverovať aj polícia vo vzťahu k tomu vzdialeniu sa, ale samozrejme aj k tomu ich plneniu či neplneniu si povinností bude samostatné šetrenie," uviedol Milan Ivan generálny riaditeľ ZVJS. Polícia krátko po väzňovom úteku začala veliteľa eskorty, psovoda a dozorcu stíhať pre marenie úlohy verejným činiteľom a porušovanie dozornej služby.

Zastavil trestné stíhanie

Tento týždeň vyšetrovateľ rozhodol. "Vyšetrovateľ po rozsiahlom vyšetrovaní ukončil procesné úkony vydaním uznesenia o zastavení trestného stíhania. Uznesenie zatiaľ nie je právoplatné," dodáva hovorkyňa trnavskej polície Mária Linkešová. 

Podľa zdroja blízkeho polícii je dôvodom to, že nejde o trestný čin, ale o disciplinárny delikt. "Tento stav nič nemení na skutočnosti, že v súvislosti s predmetnou mimoriadnou udalosťou boli z dôvodu porušenia služobných povinností zvlášť hrubým spôsobom traja príslušníci zboru prepustení zo služobného pomeru," povedal Adrián Baláž riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Celý viac ako 600-stranový spis má už na stole dozorujúci prokurátor. Práve on rozhodne o vyšetrovateľovom uznesení. Traja bývalí zamestnanci zboru väzenskej a justičnej stráže tak v tejto chvíli ešte stále nevedia, či si už môžu vydýchnuť. Marenie úloh verejného činiteľa totiž nad nimi visí aj naďalej s veľkým otáznikom. Ako aj možný trest - až päťročné väzenie.

Spomínaného väzňa, ktorý dozorcom poriadne zavaril, chytila NAKA na úteku po štyroch mesiacoch. Muž sa pritom skrýval vo vopred pripravenom úkryte na povale domu u svojho otca v obci Ostrov v okrese Piešťany. Policajti ho zadržali v noci a nadránom ho previezli späť do leopoldovskej väznice, kde si odpykáva zvyšok 8-ročného trestu za lúpež. V prípade úteku z väznice ho súd ešte len čaká. Je tak možné, že mu k trestu , pribudne ešte nejaký ten rok navyše.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy