Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deti s mamou žijú stále v záhradnej búde, ministerstvo žiada o trpezlivosť
Zdielať na

Deti s mamou žijú stále v záhradnej búde, ministerstvo žiada o trpezlivosť

BRATISLAVA / Televízia JOJ stále sleduje prípad matky, ktorá s dvomi deťmi prežíva v starej záhradnej búde. Žijú v jednej z bratislavských mestských častí a sociálka o ich prípade vie takmer štyri roky. Po zverejnení prípadu sa o rodinu zaujímajú odborníci, ktorí chcú žene s deťmi pomôcť.

"Keď som povedala mužovi, že malú nechám v pôrodnici lebo podmienky nie sú vyhovujúce pre bábätko povedal, že sa postará," uviedla Martina.

Je toto bývanie vhodné pre výchovu bábätka a malého školáka? Je pre deti bezpečné? A ako je možné, že matka priniesla do rozpadávajúcej sa búdy bábätko priamo z pôrodnice? Televízia JOJ žiada od Ústredia zodpovedanie všetkých otázok pre zistenie toho, ako sociálka zabezpečovala ochranu dvoch chránených osôb, teda malých detí.

Postoj ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

"Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vykonáva v rodine opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnu kuratelu od roku 2014," uviedla hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová.

"Rodine bola a je poskytovaná pomoc pri riešení viacerých problémov (uplatnenie dávok, škola, výchovné problémy, trvalý pobyt,...) za aktívnej účasti rodičov a to v spolupráci s príslušnými inštitúciami aj mimovládnymi inštitúciami. Aj napriek tomu, že rodina býva v skromných podmienkach, doterajšie intervencie smerovali k sanácii rodinného prostredia a k udržateľnosti toho, aby deti zostali v rodičovskej starostlivosti. Otázka vhodnosti/nevhodnosti prostredia, ktorú aktívne živia médiá už niekoľko dní je pomerne trúfalá," tvrdí Lukáčová.

"Pri posúdení životnej situácie dieťaťa a jeho rodiny sa vždy posudzuje viacero aspektov, vrátane významu vzťahovej väzby medzi dieťaťom a rodičom. Sú to pomerne ťažké situácie aj pre sociálnych pracovníkov, ale návrh na odňatie dieťaťa zo starostlivosti rodičov je najkrajnejšou alternatívou. V tomto prípade žiadame médiá, aby upustili od sliedenia pri obydlí, komplikuje a znemožňuje to reálnu pomoc rodine," dodala Lukáčová.

​Napriek tomu sme požiadali riaditeľku známeho krízového centra v Bratislave, aby sa s mamou detí stretla. Stretnutie sa uskutočnilo priamo v záhradnej búde. "Ja som skôr sústredila pozornosť na kontakt s ňou. Podmienky, v akých sa oni nachádzajú, nie sú vyhovujúce pre deti v tejto chvíli," myslí si riaditeľka krízového centra Repuls Miriam Jamrišková.

​ Mama dvoch detí špecialistov prijala, hovorili spolu takmer hodinu a zrejme našli efektívne riešenie ako zlepšiť život mladej žene s deťmi. "Skúsili by sme ju podchytiť. V rámci odbornej starostlivosti by to určite išlo. Keď bude mať lepšie podmienky a tím ľudí, tak by to dokázala zvládnuť. Deti takisto, o tom som presvedčená," dodala Miriam Jamrišková.

Podľa odborníkov, ktorí matke s bábätkom a malým školákom môžu okamžite pomôcť, ide o pani na ktorú sú jej deti naviazané a majú pekný vzťah. Prečo sociálni pracovníci nechali v tejto búde 4 roky prespávať ženu s malým chlapcom, a viac ako rok malé babo, Ústredie práce neodpovedalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy