Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štrajk vo Volkswagene trvá. Naťahujú sa o šesť eur
Zdielať na

Štrajk vo Volkswagene trvá. Naťahujú sa o šesť eur

BRATISLAVA / Transparenty, ktoré niekoľko dní držali v rukách štrajkujúci zamestnanci automobilky teraz ležia zložené pri vchode. Štrajk stále pokračuje, no zmenila sa taktika a priestranstvo pred továrňou je prázdne.

Vo štvrtok boli pred hlavnou bránou továrne stovky protestujúcich. V piatok tam situácia vyzerá úplne inak. Štrajk aj rokovania ale stále pokračujú. 

Štrajkujúci spred našej najväčšej automobilky zmizli. Z výrobných liniek však naďalej neschádzajú dokončené automobily - v štrajku totiž pokračujú doma. Napriek tomu, že odborári aj vedenie automobilky tvrdia, že ich ponuky sa v podstate veľmi nelíšia, k dohode dnes nedospeli.

"Štrajk prebieha aj cez víkend, len s tým, že ľudia nie sú na mieste. Táto iná forma je vyhovujúca, aby sme stereotyp trochu pomenili. Pre nás je podstatné, že v halách sa nevyrába," povedal predseda odborov, Zoroslav Smolinský. 

Odborári si pochvaľujú zmenený prístup pri rokovaniach.

"Jednania sú korektnejšie, pružnejšie," hovoril Smolinský. 

Vedenie automobilky dnes vysvetľovalo novinárom svoju ponuku a zamestnanecké výhody.

"Prekvapilo ma, že našu ponuku odborári naposledy odmietli v priebehu 10 minút. Sme transparentní a spoliehame sa na to, že naši pracovníci sú dosť múdri na to, aby si to dokázali porovnať aj sami," povedal riaditeľ Volkswagen Slovakia, Ralf Sacht. 

Zástupcovia vedenia firmy nechápu, prečo sa ešte vôbec štrajkuje. Keď sa porovnajú obe ponuky a prerátajú sa na sumu, ktorú zamestnanec nakoniec dostane na účet, rozdiel je údajne len 6 eur mesačne.

Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania zatiaľ nebolo dohodnuté. Firma trvá na tom, aby odborári najprv podpísali protokol z predchádzajúceho rokovania, aby zamestnanci nedostávali protichodné informácie.

Vedenie automobilky a nechystá voči štrajkujúcim podniknúť právne kroky, zároveň ich však upozorňuje, že každý deň, keď neprídu do práce, prichádzajú o zhruba 75 eur.

"Zamestnanci teda štvrtým dňom štrajku prišli o 300 eur a pokiaľ budú pokračovať v štrajku doma aj cez víkend, prídu o ďalších 150 eur," vysvetľuje Eric Reuting, personálny riaditeľ Volkswagen Slovakia. 

Nejde však iba o peniaze. Štrajkujúci žiadajú aj zmeny pracovných podmienok, najmä v oplechovaných halách, ktoré sa v lete prehrievajú.

"Haly sú iba opláštené, nie je tam žiadna izolácia, keď sú extrémne teploty, pri 35-36 stupňoch sa jedná o život a je to nebezpečné," dodal Smolinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy