Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Andrej Kiska obmedzí lietanie a bude sa viac prepravovať autom
Zdielať na

Andrej Kiska obmedzí lietanie a bude sa viac prepravovať autom

BRATISLAVA / Na prezidenta Andreja Kisku sa vzniesla vlna kritiky, po tom čo vyšlo najavo, že sa vládny špeciál využíval na súkromné účely viac ako by sa niektorým politikom aj Slovákom páčilo. Podľa ministra vnútra Kaliňáka prezident v rokoch 2015-2017 absolvoval 454 letov. Dodal, že z toho malo byť 319 takých, ktoré nesúviseli s výkonom ústavnej funkcie. Malo ísť o lety domov do Popradu a podľa Kaliňáka mali stáť 789-tisíc eur.

Minulý týždeň sa do prezidenta pustil aj šéf liberálov Richard Sulík, podľa ktorého je 400 súkromných letov jednoducho neobhájiteľných. Ako píše Denník N, prezident najnovšie vyhlásil, že lietanie obmedzí a bude sa viac prepravovať autom. „Tak ako som na začiatku svojho pôsobenia ako prezident rešpektoval žiadosť ministra vnútra a využíval som vládnu letku, tak teraz opätovne rešpektujem žiadosť ministra vnútra o to, aby som obmedzil využitie vládnej letky,“ povedal Andrej Kiska.

„Ak by minister vnútra v sebe našiel odvahu a postavil sa pred verejnosť a pred ľudí a skutočne povedal, ako celá táto situácia vznikla, celú túto kampaň voči prezidentovi by sme vôbec nemuseli mať. Tak ako ja rešpektujem žiadosť ministra vnútra, bol by som veľmi rád, keby aj minister vnútra rešpektoval moje žiadosti,“ dodal prezident Kiska a odkazom na svoju žiadosť, aby Robert Kaliňák odstúpil z funkcie ministra.

Začiatkom milénia si  prezident Rudolf Schuster obľúbil vlaky. Čelil za to kritike, že je to mnohonásobne drahšie, ako by cestoval autom."Všetky stanice, kde vlak stál, museli byť zabezpečené zosilnením počtov policajtov," povedal bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník. VIAC TU.

Je rok 2017 a Slovensko opäť rieši cestovanie hlavy štátu za rodinou. Tentoraz vlak vymenilo lietadlo. Podľa správy ministra vnútra, ktorú si objednali poslanci, zhruba 2/3 prezidentových letov boli súkromné. Andrej Kiska sa háji, že mu to tak ponúkol samotný Kaliňák. "Pravda je taká, že som prezidentovi povedal, že ako prezident môže využívať vládne lietadlo na pracovné účely," povedal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy