Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci radia Kiskovi: Mal by sa poučiť a na východ už nelietať špeciálom
Zdielať na

Odborníci radia Kiskovi: Mal by sa poučiť a na východ už nelietať špeciálom

BRATISLAVA / Spor medzi prezidentom Kiskom a ministrom vnútra Kaliňákom o súkromné lety do Popradu sa vyostruje. Po tom ako Andrej Kiska označil Roberta Kaliňáka za klamára, ten najnovšie tvrdí, že prezidentovi odporúčal leteckú prepravu len na pracovné cesty. Ku kritikom súkromných letov sa pridal už aj Richard Sulík. Kiska sa podľa neho nechal chytiť do pasce.

Začiatkom milénia si  prezident Rudolf Schuster obľúbil vlaky. Čelil za to kritike, že je to mnohonásobne drahšie, ako by cestoval autom. "Všetky stanice, kde vlak stál, museli byť zabezpečené zosilnením počtov policajtov," povedal bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník. "Pestoval si imidž, že je ľudový prezident," vysvetlil politický komentátor Marián Leško. 

Je rok 2017 a Slovensko opäť rieši cestovanie hlavy štátu za rodinou. Tentoraz vlak vymenilo lietadlo. Podľa správy ministra vnútra, ktorú si objednali poslanci, zhruba 2/3 prezidentových letov boli súkromné. Andrej Kiska sa háji, že mu to tak ponúkol samotný Kaliňák. "Pravda je taká, že som prezidentovi povedal, že ako prezident môže využívať vládne lietadlo na pracovné účely," povedal Kaliňák. 

O danajsjkom dare hovorí aj komentátor Marián Leško, bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov zas o diletantizme z oboch strán. "Ak by mal pán Kisa pri sebe odborníkov, vypýtajú si čierne na bielom, kde by bolo napísane: máte právo využívať špeciál na také a také účely. Na druhej strane, ak Kiska niečo porušil, pán Kaliňák o tom vedel dva roky a to je tiež spoluzodpovednosť," myslí si Zábojník. 

Juraj Zábojník zároveň dodáva, že neexistuje žiadne nariadenie, ktoré by tieto cesty regulovalo a je načase niečo s tým urobiť. "Keď to máme uzavrieť spravodlivo, otvorme všetky lety, ale potrestajme všetkých rovnako," povedal. Odborníci majú pre prezidenta jediné odporúčanie - za rodinou už radšej cestujte autom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy