Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenský parlament schválil ústavnú novelu, ktorá otvára cestu k zrušeniu amnestií
Zdielať na

Slovenský parlament schválil ústavnú novelu, ktorá otvára cestu k zrušeniu amnestií

BRATISLAVA / Slovenský parlament schválil ústavný novelu, ktorá otvára cestu k zrušeniu amnestií, ktoré bránia potrestaniu páchateľov únosu syna exprezidenta Kováča. Za hlasovalo 124 zo 146 prítomných poslancov.

Vládnu predlohu novely podporila značná časť poslancov koalície, opozícia i nezaradení zákonodarci. Z únosu Kováčovho syna do Rakúska za vlády premiéra Vladimíra Mečiara bola podozrivá slovenská tajná služba SIS. Spomínané amnestie vydal v roku 1998 Mečiar, ktorý vtedy vykonával aj niektoré prezidentské právomoci, lebo Slovensko prechodne nemalo hlavu štátu.

Zatiaľ nie je známe, kedy parlament pristúpi k hlasovaniu o samotnom zrušení Mečiarových amnestií. Ústavná novela najprv musí vyjsť v zbierke zákonov.

Zmenou ústavy dal parlament zákonodarcom právomoc, aby mohli trojpätinovou väčšinou 150-členného parlamentu zrušiť prezidentské milosti a amnestie, pokiaľ odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Táto možnosť sa podľa ústavnej novely bude vzťahovať aj na spomínané Mečiarovej kroky. Rozhodnutie o zrušení amnestií a milostí bude zároveň automaticky podliehať kontrole ústavným súdom. Ak súd v určenej lehote anuláciu amnestií neodmietne, rozhodnutie snemovne bude platné.

Opozícia neuspela okrem iného s návrhom, aby rozhodnutie o zrušení amnestií automaticky neposudzovali ústavní sudcovia, z ktorých jeden bol v minulosti poslancom Mečiarovho hnutia HZDS. Naopak, do ústavnej novely bolo doplnené všeobecné ustanovenie, podľa ktorého by trestné stíhanie páchateľov únosu Kováčovho syna nemalo byť premlčané.

Najväčšej opozičnej strany predtým predložili do snemovne vlastný návrh ústavného zákona, ktorým by snemovňa zrušila iba Mečiarovej amnestie. Hneď niekoľko podobných návrhov parlament už v minulosti odmietol. Napríklad premiér Robert Fico predtým opakovane tvrdil, že Mečiarove amnestie sú síce nemorálne, ale zároveň za právne nezrušiteľné. Poslanci Ficovej strany Smer-sociálna demokracia ústavné novelu ale podporili.

Spolu so zrušením Mečiarových amnestií by mala byť podľa koalície zrušená aj milosť, ktorú v afére Technopol exprezident Kováč udelil svojmu synovi. Bývalý prezident, ktorý zomrel vlani vo veku 86 rokov, tak podľa skorších informácií rozhodol z dôvodu, aby slovenské úrady vrátili jeho synovi pas a ten mohol vycestovať do Nemecka vypovedať v kauze Technopol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy