Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mečiarove amnestie: Kiska podpísal novelu ústavy, na ťahu je Ústavný súd
Zdielať na

Mečiarove amnestie: Kiska podpísal novelu ústavy, na ťahu je Ústavný súd

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy SR už na druhý pracovný deň po schválení zmeny poslancami NR SR. Tí ju vo štvrtok, 30. marca, odhlasovali po nájdení dohody medzi predstavami koalície a opozície. Za zmenu hlasovalo 124 poslancov, stačilo by aj 90.

Po parlamentnom odhlasovaní zmeny ústavy, ktorá umožní zrušenie Mečiarových amnestií a milosti udelenej Michalovi Kováčovi ml., bol ďalším nevyhnutným krokom podpis prezidenta. Aj na základe jeho vyjadrenia počas pracovnej cesty v Brezne, bolo zrejmé, že novelu podpíše. "Po skoro dvadsiatich rokoch sa pôsobenie nemorálnych Mečiarových amnestií blíži ku koncu. Chcel by som oceniť všetkých tých, ktorí za tým stoja. Chcel by som oceniť poslancov Národnej rady, že sa napriek rôznym nezhodám na záver všetci stotožnili s tým, že skutočne treba zmeniť ústavu, a podpísali ústavný zákon. Chcem ale oceniť aj veľkú podporu verejnosti, odborníkov, všetkých tých, ktorí stáli za tým, že sa vyvinul celospoločenský tlak,“ uvádza sa v citáte Andreja Kisku na stránke prezident.sk 

Podľa schváleného návrhu zrušenie amnestií či milostí udelených prezidentom SR musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Ten rozhodnutie parlamentu môže potvrdiť, alebo zrušiť.  Ak neprijme v stanovenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Po tom, ako zmenu ústavy zverejnia v Zbierke zákonov, musí 30 poslancov predložiť do parlamentu návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií. S návrhom musí súhlasiť najmenej 90 zákonodarcov. Ak bude takéto uznesenie prijaté, bude ho môcť posúdiť Ústavný súd SR.

Pozrite si archívnu reportáž, ako parlament schváli zmenu ústavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy