Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident Kiska zakončil návštevu Izraela pri Múre nárekov
Zdielať na

Prezident Kiska zakončil návštevu Izraela pri Múre nárekov

Google News Button Sledovať správy

JERUZALEM / Prezident Andrej Kiska mal v Izraeli do poslednej chvíle nabitý program. Štáb TV JOJ ho v závere návštevy sprevádzal v uličkách jeruzalemského Starého mesta. Bol s ním aj v Chráme Božieho hrobu a pri Múre nárekov.

Za približne hodinu a pol stihol prezident prejsť kresťanskú aj židovskú štvrť a vypočul si výklad troch sprievodcov. Pred vstupom na námestie pri Múre nárekov ho židovská mládež privítala spontánnym potleskom. Nasledovala virtuálna prehliadka o tom, ako  najposvätnejšie miesto judaizmu vyzeralo pred 2 000 rokmi. V sprievode židovského rabína sa potom Kiska presunul k múru. Na lístoček napísal svoje prosby, ako to robia pútnici z celého sveta a papierik vložil medzi kamene. Vzácny okamih využili členovia delegácie, ktorí sa nechali pri múre s prezidentom zvečniť.

Okrem Múru nárekov čakala na prezidenta aj návšteva Chrámu božieho hrobu, ktorý je posvätným miestom pre kresťanov. V kostole už prezidenta sprevádzal slovenský františkánsky kňaz, ktorý mu predstavil históriu miesta, kde mal byť pochovaný Ježiš. Nedávno zrekonštruovanú hrobku si slovenský prezident pozrel ako prvý spomedzi zahraničných lídrov.

Súvisiace články