Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zosuvy pôdy pripravili o život stovky ľudí, mnohí sú nezvestní
Zdielať na

Zosuvy pôdy pripravili o život stovky ľudí, mnohí sú nezvestní

MOCOA / Juhozápad Kolumbie postihli katastrofálne zosuvy pôdy a povodne. O život prišlo viac ako 250 ľudí, ďalšie stovky sa zranili alebo sú nezvestné. Lavína bahna zasypala desiatky domov, v ktorých zostali uväznené celé rodiny.

Nešťastie sa stalo v meste Mocoa s približne 40 000 obyvateľmi. Zosuvy vyvolali silné dažde, ktoré rozvodnili niekoľko riek. Nánosy bahna a kamenia následne zavalili domy a ulice. "Prišli sme o dieťa, je nezvestné. Malé dieťa, nemôžeme ho nikde nájsť," zúfa si miestna obyvateľka. 

Úrady hovoria o katastrofe obrovských rozmerov. V meste je poškodených 17 štvrtí. Živly zničili 25 obytných domov. Ulice sú zaplavené bahnom a odpadkami. Mnohé rodiny prišli o najbližších príbuzných a celý svoj majetok. Podľa starostu mesta je Mocoa úplne odrezaná od sveta. Miestni obyvatelia sú bez elektriny aj vody.

Na pomoc už povolali armádu. Do pátrania po nezvestných sa zapojilo viac ako tisíc vojakov a policajtov. "Moje srdce a srdcia všetkých Kolumbijčanov sú s rodinami obetí a ľuďmi postihnutými touto tragédiou," povedal Juan Manuel Santos, prezident Kolumbie. V postihnutom regióne vyhlásili stav núdze. Za obete ničivého zosuvu sa vo Vatikáne modlil pápež František a poďakoval sa všetkým, ktorí pomáhajú pri záchranných prácach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy