Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Petržalke potvrdili vtáčiu chrípku. Na mieste, ktoré navštevuje veľa ľudí
Zdielať na

V Petržalke potvrdili vtáčiu chrípku. Na mieste, ktoré navštevuje veľa ľudí

BRATISLAVA / Regionálna veterinárna a potravinová správa potvrdila nález vtáčej chrípky v Petržalke. Inšpektori ju našli u uhynutej labute na jazere Veľký Draždiak. Jazero v Petržalke v lete využíva množstvo ľudí na kúpanie a relax.

Mestská čast, Slovenský rybársky zväz Bratislava V a chovatelia hydiny a iného vtáctva musia podľa portálu mestskej časti petrzalka.sk vykonať nevyhnutné opatrenia. Pracovníci mestskej časti teraz v teréne monitorujú všetkých chovateľov vtáctva až tri kilometre od miesta nálezu. 

Mestská časť vyzvala svojich obyvateľov, aby akýkoľvek nález uhynutého vtáctva nahlásili na oddelenie životného prostredia. (mobil 0911 769 797, pevná linka - 02 6828 8847).

Štátna veterinárna a potravinová správa k 13. februáru potvrdila u voľne žijúcich vtákov 50 prípadov nákazy HPAI H5N8. "Približne v polovici týchto prípadov išlo o hromadný úhyn vodného vtáctva vo vymedzenej lokalite (vodné plochy, zimoviská). Na viacerých miestach dochádza k úhynom opakovane aj po vykonanej asanácii," píše na svojej stránke potravinová správa

Od poslednej aktualizácie (6.2.2017) pribudli nové príprady HPAI H5N8 v regióne Komárno, Púchov, Senec, Bratislava - mesto, Galanta, Nitra, Šaľa a Žilina. 

Štátna veterinárna a potravinová správa v januári informoval o viacerých náleziskách vtáčej chrípky. Patrila k nim aj košická ZOO, chov v Komárne. Nálezisko našli aj v bratislavskej Dúbravke. 

V Komárne potvrdili tri náleziská. V dvoch prípadoch išlo taktiež o labute. "V obidvoch prípadoch sa jedná opäť o labute. Na Čičovskom rybníku bola jedna nahlásená uhynutá labuť a na Lándorskom kanáli 2 kusy," povedal Oskar Slivka z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Komárno. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy