Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Muž v Komárne rozdával jedlo bezdomovcom, vyšetruje ho hygiena
Zdielať na

Muž v Komárne rozdával jedlo bezdomovcom, vyšetruje ho hygiena

KOMÁRNO / Muža, ktorý v Komárne v spolupráci s reštauráciami a ďalšími dobrovoľníkmi tri týždne rozdával na ulici teplé jedlo, telefonicky kontaktovali hygienici potom, ako sa objavil v relácii Reflex. Výsledkom rozhovoru bol status na sociálnej sieti, pod ktorým sa hromadia nenávistné komentáre voči hygienikom. Aj napriek tomu, že nikomu nič nezakazovali. Mali len podozrenie z možného ohrozenia verejného zdravia infekčným ochorením.

Rozdávanie jedla pre bezdomovcov a sociálne slabých pod nadjazdom v Komárne pokračuje už tretí týždeň. "Prišiel telefonát z hygieny, či mám oprávnenie kŕmiť týchto ľudí a či mám potrebný preukaz," hovorí organizátor dobročinnej akcie spod nadjazdu Marián Markovič.

Napriek tomu, že v Komárne poskytovali teplé jedlo cirkevné aj civilné organizácie, záujemcov o teplé jedlo a šatstvo tu pribúdalo. Prichádzali nielen bezdomovci, ale aj ľudia zo sociálne slabých vrstiev.

Zákaz

"Išlo len o telefonické usmernenie, nebol vydaný žiadny zákaz, ani opatrenie na zákaz predmetnej činnosti," upresnila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne Andrea Kološová

Mariána Markoviča to nahnevalo. A tak vznikol status, ktorý mal na sociálnej sieti za tri dni takmer 2 tisíc zdieľaní. O tom, že by mu niekto zakazoval podávať jedlo sa v ňom nehovorilo, napriek tomu, pribúdali stovky nenávistných komentárov na adresu hygienikov.

Zatvorili reštauráciu

Marián Markovič tvrdí, že to bol dôvod následných kontrol hygienikov v reštauráciách, s ktorými dovtedy spolupracoval. Hygienici uviedli, že kontroly boli len v dvoch reštauráciách a nemajú s rozdávaním jedla žiadnu súvislosť.

"V jednom zariadení bol štátny zdravotný dozor plánovaný a v druhom bol nariadený na základe podaného anonymného podnetu," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. Mali tam variť zo surovín po dátume spotreby v nevyhovujúcich pracovných podmienkach. Reštaurácia je odvtedy zatvorená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy