Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA urobila raziu u podnikateľa Bašternáka
Zdielať na

NAKA urobila raziu u podnikateľa Bašternáka

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra od rána zasahovala u kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Informáciu ako prvý priniesol portál aktuality.sk

Podľa informácií TV JOJ policajné jednotky od rána prehľadávali sedem objektov, ktoré sú spojené s Ladislavom Bašternákom. Jedným z nich bol aj dom pod bratislavským Slavínom, kde sa zdržali niekoľko hodín. 
Krátko pred deviatou z jeho garáže vyšli v policajnom sprievode dve autá. Podľa informácií TV JOJ razie súvisia s podnikateľskou činnosťou Ladislava Bašternáka. Policajti zaisťovali účtovníctvo, ktoré súvisí s jeho podnikaním. 

Razia prebiehala na príkaz prokurátora. "Môžeme potvrdiť, že sa vykonávajú zaisťovacie úkony v súvislosti s realizáciou preverovania medializovaných skutočností v tejto veci, ktoré v súčasnej dobe nebudeme konkretizovať," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Pre kauzu Bašternák opozícia žiadala od leta odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý má byť s Bašternákom prepojený a mal zasahovať do vyšetrovania tejto kauzy.

Prokuratúra sa obrátila na finančnú políciu

Pre majetok Ladislava Bašternáka sa prokuratúra obrátila na finančnú políciu. Agentúre SITA to potvrdil hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Podnikateľ doručil na základe výzvy 19. januára na Okresnú prokuratúru Bratislava I vyjadrenie s prílohami, ktoré by malo vysvetľovať niektoré otázky súvisiace s jeho majetkom. Prokuratúra ho podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku žiadala, aby predložil doklady o tom, akým spôsobom nadobudol špecifikovaný majetok a rovnako uviedol aj hodnotu tohto majetku. "Dozorujúca prokurátorka po tom, čo sa oboznámila s vyjadrením Ladislava B., požiadala finančnú políciu o preskúmanie skutočností, ktoré vyplynuli z doručeného vyjadrenia,“ vysvetlil hovorca.

Podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ak prokurátor považuje za potrebné podnet doplniť alebo vykonať ďalšie preskúmavanie príjmov, hodnoty majetku a spôsobu nadobudnutia majetku osoby, požiada o doplnenie alebo ďalšie preskúmanie finančnú políciu. Finančná polícia je povinná žiadosti prokurátora v určenej lehote vyhovieť.
Ak podnikateľ nebude vedieť preukázať to, že majetok nadobudol legálnou cestou, tak ten môže prepadnúť štátu. "Prepáčte, k ničomu, čo sa týka vyšetrovania, nebudem a ani nemôžem odpovedať,“ reagoval v decembri na otázky denníka podnikateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy