Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kaliňák má v pláne kúpiť nové vládne lietadlo
Zdielať na

Kaliňák má v pláne kúpiť nové vládne lietadlo

BRATISLAVA / Robert Kaliňák sa chystá v najbližšom období pre rezort vnútra nakupovať. Okrem hasičských vrtuľníkov (jeden pre horskú službu) a nových áut pre pre záchranárov plánuje zabezpečiť aj nové vládne lietadlo. Z rozpočtu chce ďalej vybudovať klientske centrá vo viacerých slovenských mestách a zrekonštruovať a opraviť niektoré policajné budovy, ktoré dnes fungujú v nevyhovujúcich podmienkach.

Rekonštrukcie a opravy čakajú aj jednotlivé policajné budovy, ktoré fungujú v nevyhovujúcich podmienkach. "Aj v správe pani ombudsmanky bolo niekoľko podnetov, aby sme sa tomu začali venovať," povedal Kaliňák.

Preto rezort vnútra spúšťa rozsiahly program obnovy policajných budov, útvarov a budovanie klientských centier. Ako dobrý príklad, ako si predstavuje dobre fungujúce klientske centrum, uviedol to na bratislavskej Tomášikovej ulici.

Klientské centrum v Žiline

Najbližšie čaká obnovu klientske centrum v Žiline. "Za zhruba sedem miliónov máme možnosť získať jedenásťtisíc metrov štvorcových priestorov pre všetky úrady, ktoré v krajskom meste Žilina fungujú," dodal Kaliňák. Rovnaké kroky chystá ministerstvo aj v Martine, Prešove, Košiciach či v Trenčíne, Kysuckom Novom Meste a v Sobranciach.

Investovať sa Kaliňák chystá aj do hasičov a záchranárov. "Od roku 2006 sa skrátil čas, odkedy sme schopní odovzdať z havarovaného auta zranenú osobu do rúk lekárom o 22 minút," povedal Kaliňák. Dôvodom sú takzvané prvojazdové autá, ktoré hasiči používajú pri haváriách. Podľa Kaliňáka však niektoré z nich majú viac ako desať rokov, preto ich bude treba vymeniť. Rezort vnútra sa chystá kúpiť tri hasičské vrtuľníky, jeden určený pre horskú záchrannú službu, obnoviť sa chystá aj letecký park.

Ďalšie projekty ministerstva na najbližšie roky sú budovanie komunitných centier v hodnote 15 miliónov eur, budovanie infraštruktúry v oblasti, v ktorých žijú marginalizované skupiny obyvateľov a riešenie otázky ich prístupu k pitnej vode v hodnote 16 miliónov eur, odpadové hospodárstvo za osem miliónov eur a rekonštrukcia bývania za 20 miliónov eur. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy