Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čečenca zo Slovenska vyhostili, vo Švédsku dostal azyl
Zdielať na

Čečenca zo Slovenska vyhostili, vo Švédsku dostal azyl

KOŠICE / Hamzat Šiksaitov, ktorého vlani v januári zadržali vo Vyšnom Nemeckom na základe medzinárodného zatykača, nadránom odletel do Švédska. Naše orgány ho vyhostili - údajne totiž predstavuje hrozbu pre náš štát.

Čečenec strávil na Slovensku 22 mesiacov. Zo Slovenska ho vyhostili. Z košického letiska odletel do Švédska, kde má udelený azyl.

Na Hamzata vydalo medzinárodný zatykač Rusko a to pre podozrenie z terorizmu. Čečenca umiestnili do vydávacej väzby, no podľa rozhodnutia najvyššieho súdu je jeho vydanie do Ruska neprípustné. Z väzby ho síce okamžite prepustili, no priamo na schodoch väznice ho zaistili príslušníci cudzineckej polície.

Nebezpečenstvo pre štát

Údajne disponovali informáciou, že predstavuje nebezpečenstvo pre štát a tak ho zo Slovenska vyhostili. Hamzat ich následne zažaloval a súd mu v pondelok dal za pravdu.

Hamzatov pas ale platí len do 6. decembra. Zo zariadenia pre cudzincov ho na letisko dopravili už v noci zo stredy na štvrtok. Čečenec odletel bežnou linkou v sprievode dvoch policajtov do Švédska, kde ho čaká rodina. Slovensko definitívne opustil o piatej ráno.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy