Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chyba vyšetrovateľky spôsobila, že Araba môžu obžalovať
Zdielať na

Chyba vyšetrovateľky spôsobila, že Araba môžu obžalovať

BRATISLAVA / V prípade Slovenky, ktorá sa vydala za muža zo Saudskej Arábie a roky mala v islamskom manželstve trpieť, pochybila polícia. Žena opakovane žiadala mužov zákona o pomoc, no nepochodila. Zaujímavé je, že práve pre nezákonný postup vyšetrovateľky aj prokurátorky sa vyšetrovanie teraz mohlo opakovane rozbehnúť.

Matka štyroch detí už v roku 2005 požiadala o pomoc políciu. Nič sa nestalo. V roku 2010 išla na políciu dvakrát. Opäť nepochodila. Ako tvrdí, muž ju mal tak možnosť ďalej psychicky týrať a fyzicky napádať.

Prokurátorka priznala chybu

V roku 2012 podala trestné oznámenie znova a policajtka žene opäť nepomohla. Že nejde o zločin týrania blízkej a zverenej osoby, policajtka zdôvodnila absurdnosťou, že v islamskom manželstve žena musí strpieť facky a podriadiť sa mužovi. Čo napísala policajtka, vtedy odobrila aj prokuratúra. "Použiť islamské právo ako právo biť ženu je absolútny nezmysel, je to právny nihilizmus, absurdita a zlý žart pre deti  pre túto ženu," povedal advokát Pavel Hagyari.

Po medializácií prípadu televíziou JOJ prokurátorka a jej nadriadení priznali chybu. Zásah Generálneho prokuratúra spôsobil, že podozrivého muža polícia obvinila a súd vyhovel návrhu prokuratúry a muža vzali do väzby.

"Okrem toho, že prijala trestné oznámenie od oznamovateľky, nevykonala žiaden iný úkon a v procesnom postavení svedkov si myslím, že bolo vhodné vypočuť osoby. Minimálne tých päť osôb, ktoré oznamovateľka vo svojom trestnom oznámení menovite označila," povedala Iveta Kopčová z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Prípad spadá pod bratislavskú prokuratúru. Jej šéfka dúfa, že jej podriadení podobný problém nevyrobia. "Skutok sa stal na našom území. Nie je možné dôvodiť iným náboženstvom, ktoré to pripúšťa," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Chýbal spisový materiál

"V decembri 2012, kedy vyšetrovateľka vo veci rozhodla, predložila na okresnú prokuratúru len samotné rozhodnutie bez spisového materiálu," dodala Kopčová. "Dobrou správou je, že to priestupkové konanie, ktoré sa malo konať začiatkom roka 2013, skončilo odložením veci," dodala. Arab tak môže byť obžalovaný a postavený pred súd. 

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar sa k prípadu, podľa jeho slov, vyjadrí tento týždeň. Na jeho stanovisko čakáme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy