Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Araba, na ktorého Slovenka podala trestné oznámenie, zadržala polícia
Zdielať na

Araba, na ktorého Slovenka podala trestné oznámenie, zadržala polícia

BRATISLAVA / V prípade Slovenky, ktorá sa vydala za muža zo Saudskej Arábie a trikrát na neho podala trestné oznámenie pre týranie, nastal zvrat. Po tom, čo sa Televízia JOJ obrátila na generálneho prokurátora, polícia muža zadržala a súdu posunula návrh na jeho vzatie do väzby.

Matka troch detí políciu kontaktovala už trikrát. Polícia opakovane trestné oznámenia ženy klasifikovala ako priestupok. V odvôvodnení uznesenia z roku 2012 sa píše: islamské manželstvo a zákon o rodine znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi. Muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami alebo ignorovaním.

Generálny prokurátor  toto uznesenie policajnej vyšetrovateľky označil za obludné a posunul krajskej prokurátorke na prešetrenie.

"Policajná vyšetrovateľka postupovala pre mňa až nezmyselne. Pochybení je viac. Vôbec neoslovila a nevypočula obvineného. Žena tam uvádza 5 svedkov ani jedného nevypočula," hovorí Iveta Kopčová, krajská prokurátorka v Bratislave.

Osobný dohovor

"To, že sa pod to podpísala tiež  prokurátorka, mám vedomosť, že videla uznesenie ale nevidela celý spis. Samozrejme je to tiež pre mňa nepochopiteľné a neakceptovateľné," dodáva Kopčová.

Vyvodiť dôsledky voči prokurátorke za jej pochybenie však  s odstupom štyroch rokov vraj už možné nie je. "Nato, aby som voči prokurátorke vzniesla  disciplinárne konanie, sú zákonné lehoty premlčané. Samozrejme budem to riešiť osobným dohovorom," dodáva prokurátorka.

Umiestnený v CPZ

Kedže v tomto prípade ide až o precedensné pochybenie polície, krajská prokurátorka podnikne aj ďaľšie kroky. "Už nikdy viac sa to opakovať nemôže. Čo sa týka obvineného muža, ten bol už políciou zadržaný a umiestený do cely predbežného zaistenia," uviedla Kopčová.

Policajný prezident Tibor Gašpar sa k pochybeniu či prípadnému vyvodeniu dôsledkov  samotnej policajnej vyšetrovateľky, ktorá akoby postupovala v zmysle šárii, vyjadrí pre televíziu JOJ v pondelok. Generálny prokurátor  v kontrole  pri prípadoch domáceho násilia zas pritvrdí.

"Generálna prokuratúra preskúpa postup správnych orgánov pri prejednaných priestupkoch  týkajúcich sa domáceho násilia ako aj postup orgánov činných v trestnom konaní, teda polície a prokuratúry v trestnom konaní pri objasňovaní domáceho násilia," informuje hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy