Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ružinovská nemocnica nemá peniaze na nový röntgen, za opravy starého platí státisíce
Zdielať na

Ružinovská nemocnica nemá peniaze na nový röntgen, za opravy starého platí státisíce

BRATISLAVA / Jedna z najväčších bratislavských nemocníc sa už päť rokov pokúša kúpiť nový röntgen. A už päť rokov sa jej to nedarí. Z vlastného vrecka na to nemá, preto žiada o pomoc ministerstvo. V podstate každých niekoľko mesiacov. A medzitým spláca účty za opravy starých röntgenov.

Takéto situácie sa v ružinovskej nemocnici opakujú už niekoľko rokov. Dlhé čakanie pri výpadku jedného röntgenu sa strieda s dňami, keď Rádiologické oddelenie nefunguje vôbec. "Pacienti momentálne dostanú ošetrenia v iných nemocniciach, situáciu koordinujeme aj s operačným strediskom," uviedla ešte v auguste hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová.

Ružinovská nemocnica patrí k najvyťaženejším nemocniciam - prístroje urobia až 180 snímok každý deň. A nie sú to žiadni mladíci. Jeden röntgen má už 21 rokov.

Začarovaný kruh

"My sme už opakovane žiadali o uvoľnenie prostriedkov na nákup nového prístroja a spustenie nového obstarávania," dodáva Zuzana Eliášová.

Nemocnica je závislá na ministerstve zdravotníctva, pretože v rámci Bratislavy o eurofondy žiadať nemôže a z vlastných sa jej šetriť nedarí. Možno aj preto, že starostlivosť o staršie prístroje nie je lacná. Čiže to je začarovaný kruh.

Na jednej strane na nákup nového prístroja nemocnica peniaze nemá, na strane druhej musí investovať desaťtisíce eur na opravu tých starších, ktoré sa budú pravdepodobne kaziť ďalej. Za posledných 5 rokov nemocnice "preopravovala" už tretinu úplne nového röntgenu. Ten mladší 50 000 eur, starší 268 eur mesačne.

Milióny eur

"Aktuálne evidujeme zo strany Univerzitnej nemocnice v Bratislave požiadavky na dofinancovanie formou kapitálových výdavkov v oblasti prístrojovej techniky vo výške 5,2 milióna eur," upresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová.

Vrátane dvoch RTG prístrojov za 576 tisíc eur. Možnosti ministerstva sú však limitované rozpočtom a bratislavská nemocnica nie je jediná, ktorá nutne potrebuje investovať do vybavenia a prístrojov. Takýchto žiadostí je celá kopa. "Tie najakútnejšie sú aktuálne na úrovni 176 miliónov eur," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy