Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Karlovej Vsi sú bez röntgenu, pacientov posielajú na Kramáre a do Ružinova
Zdielať na

V Karlovej Vsi sú bez röntgenu, pacientov posielajú na Kramáre a do Ružinova

BRATISLAVA / Pacienti označili situáciu polikliniky v Karlovej Vsi ako za éru doby kamennej. Poliklinika má pokazený röntgen. Na snímok musia pacienti cestovať do nemocnice na opačnom konci mesta.

Lekári aj pacienti v karloveskej poliklinike nemajú funkčný röntgen. "Röntgen efunguje nám už pomaly štvrtý týždeň," priznáva chirurg Pavol Novák.

Pacient s úrazom hlavy či so zlomenou rukou si musí ísť po snímok do nemocnice v Ružinove alebo na Kramáre. S ním sa musí vrátiť na polikliniku, kde ho ošetria.

Neúnosná situácia

Vyšetrenie, ktoré bežne trvá 20 minút, zaberie aj dva dni. Podľa lekárov je situácia v niektoré dni neúnosná.

"Často sú stavy, ktoré nemôžu byť odoslané inde," konštatuje chirurgička Lucia Mikulášová. 

Pod polikliniku v Karlovej Vsi spadá približne 100 tisíc pacientov. V celom štvrtom obvode neexistuje jediné pracovisko s röntgenom.

"Nemocnice budú o chvíľu preťažené," informuje hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman Habancová. 

Pokazená súčiastka

Na starom röntgenovom prístroji sa pokazil dôležitá súčiastka, ktorej výmena stojí niekoľko desiatok tisíc eur. Štyri týždne trvalo kompetentným prijať rozhodnutie, čo ďalej.

"Najskôr bratislavská župa zvažovala opravu. Nakoľko sa ukázala ako neefektívna, pristúpi sa k verejnému obstarávaniu," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman Habancová. 

Nový röntgen

Karloveská poliklinika teda dostane nový röntgen. "Verejné obstarávanie vyhlásime budúci týždeň. Bude sa obstarávať digitálny röntgenový prístroj," dodala Forman Habancová. 

Lekári sa do normálneho režimu vrátia najskôr o šesť až osem týždňov. Toľko bude trvať, kým starý prístroj vymenia za nový."Jednak je to preháňanie a jednak je to aj zdržovanie diagnostiky. Pacienti sú nespokojní," dodala chirurgička Lucia Mikulášová. 

Poliklinike v Karlovej Vsi chýba už štyri týždne funkčný röntgen, pozrite si reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy