Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Veľký omyl pôrodníkov. Lekári zabudli v bruchu pacientky rúško
Zdielať na

Veľký omyl pôrodníkov. Lekári zabudli v bruchu pacientky rúško

SLOVENSKO / Nie vždy býva pôrod bezproblémový, občas sa končí náhlym cisárskym rezom. Namiesto radosti z bábatka, však musia ísť niektoré mamičky znovu pod skalpel a na ďalšie vyšetrenia kvôli komplikáciám. Dôvod? Zabudnutý predmet v tele.

Takúto skúsenosť má aj pani Lenka zo západného Slovenska. Tá rodila v nemocnici na Antolskej v Bratislave. A na pôrod určite nezabudne.

Miesto radosti z bábätka jej totiž cisársky rez spôsobil vážne zdravotné ťažkosti. "Zdravotnícki pracovníci jej nechali v brušnej dutine cudzie teleso - rúško. To jej spôsobilo výrazné zdravotné ťažkosti a potrebu akútnych lekárskych vyšetrení, ako aj ďalšieho operačného zákroku," píše sa o detailoch prípadu v dohode o urovnaní.

"Je to cudzí predmet, telo sa ho preto snaží vypudiť. Môže dôjsť k opuzdreniu a k infekciám," vysvetľuje súdny znalec Peter Kováč.

Odškodné

Pacientka to však nenechala tak, nechala si vyhotoviť posudok a nemocnicu žiadala o odškodné. Nemocnica sa počas natáčanie reportáže k veci pre dovolenku hovorkyne nemocnice nevyjadrila. Urobí tak dodatočne v pondelok 11. alebo v utorok 12. apríla. Zo zmluvy, ktorá je však zverejnená je jasné, že nemocnica naozaj zaplatí. Za všetky tieto útrapy dostane pani Lenka 1195 euro.

Zabudnúť počas operácie takýto predmet v tele pacienta je podľa súdneho znalca chybou operačného personálu.

"Každý má právo obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ak sa domnieva, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, určeniu diagnózy a podobne," uviedla hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Hrozba smrti

Žial, tento prípad nie je ničím výnimočným. Tridsať centrimetrovú rúšku nosila v bruchu aj pani Eva z Očovej. Na tento neobvyklý darček ju upozornili bolesti, ktoré 49-ročná žena prežívala takmer pol roka. Napriek tomu to zvolenskí lekári ignorovali.

"Keby náhodou ten guľatý útvar, ktorý tam mám bol plný hnisu a perforoval, do 24 hodín by som bola mŕtva," uviedla pani Eva.

Podľa chirurgičky MUDR. Heleny Ježovitovej, je gáza veľmi nebezpečná. Obvykle totiž obsahuje krv a mohla by sa počas operácie infikovať.

Rekordy

V roku 2009 takto našli lekári pacientke ihlu v bruchu po 15-tich rokoch. Rovnako ako Jozefovi zo Senca. V susednom Česku zase zabudli pacientke 28 centimetrovú kovovú špachtľu, zodpovedná sestra za to dostala ročnú podmienku.  

Nuž a rekord urobili lekári v Hannoveri, kde pacientovi zabudli v bruchu dokopy až 16 predmetov - ihlu, obväzy aj fixačné pásiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy