Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tobias (4) úspešne absolvoval náročnú operáciu, vďaka dobrým luďom
Zdielať na

Tobias (4) úspešne absolvoval náročnú operáciu, vďaka dobrým luďom

VRÁBLE / Štvorročný Tobias z Vrábeľ, ktorý od narodenia trpí detskou mozgovou obrnou, je už po špeciálnej operácii. Rodičia na ňu ale nemali peniaze, preto pomohli diváci TV JOJ.

Ešte v októbri mal Tobias problémy pri chôdzi a musel nosiť špeciálne topánky. Najlepším riešením bola operácia v Českej republike.

"Skracujú sa mu šľachy na nožičke,"
vysvetlila chlapcova mama. Záujem cudzích ľudí ju dojal. "Ani sme neverili, že sa podarí vyzbierať," priznáva.

Tobias je už niekoľko dní po operácii, síce nemôže ešte chodiť, ale zdá sa, že všetko dobre dopadlo.

Na tele má 17 vpichov. "Na nohách, na rukách a pod pazuchami ma pichali a ešte aj na riťke," hovorí chlapec. "Má to uvolniť šľachy na tele, čo sú poskracované," dopĺňa jeho mama.

Všetko postupne

Dieťa operovali špecialisti z Ruska. Rodičov prekvapilo, že okrem nôh mu pomohli aj s pohybom rúk. "Najskôr sme boli v tom, že budú robiť jednu nožičku a sme nevedeli, že sa to dá spraviť všetko," potvrdzuje chlapcova mama.

Tobias musí 10 dní iba ležať, potom postupne loziť a neskor chodiť. Týmto sa to ale nekončí, už teraz má naplánovanú rehabilitáciu v súkromnom centre, na ktorú sa zložila celá rodina.   

Bez peňazí

Tobiasa, ešte čaká niekoľko rehabilitácií, potom sa už môže vrátiť medzi kamarátov do škôlky. "Už mi je smutno za nimi," priznáva chlapec.

"Všetko je finančne náročné, lebo sú to súkromné centrá," vysvetľuje matka.

Na ďalšie pobyty zatiaľ rodičia peniaze nemajú. Otec chodí do práce a mama sa stará o choré dieťa. Z jedného platu si to štvorčlenná rodina dovoliť nemôže. Za pomoc od ľudí sú ale veľmi vďační.

"Chceme sa poďakovať všetkým, čo pomohli," dodáva Tobiasova matka.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy