Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sárka (10) podstúpila unikátnu operáciu, lekári jej k chrbtici pripevnili tyče
Zdielať na

Sárka (10) podstúpila unikátnu operáciu, lekári jej k chrbtici pripevnili tyče

ŽILINA / Desaťročná Sárka z Oravy absolvovala v žilinskej fakultnej nemocnici operáciu, pri ktorej lekári prvýkrát na Slovensku použili novú technológiu pri liečení skoliózy. Doktori dievčaťu pripevnili ku chrbtici magnetické tyče, ktoré pri raste dieťaťa nemusia predlžovať prostredníctvom ďalších operácii.

Kým voperujú tyč, prispôsobia jej dĺžku výške dieťaťa. Veľkými kliešťami odstrihnú prebytočné konce. Dve tyče ohnú podľa tvaru skrivenej chrbtice. Takto upravená ich následne pripevnia ku stavcom.

"Fixátor, ktorý sme použili dnes, je vyššej generácie na úplne inej báze a umožňuje bezproblémový rast dieťaťa," vysvetľuje primár pediatrickej ortopédie Juraj Popluhár.

Nosila korzet

Operáciu podstúpila desaťročná Sárka. "Nosila korzet 23 hodín denne, aj tak tá krivka bola väčšia," hovorí mama Lucia Košútová.

Ako bude školáčka rásť, budú jej lekári predlžovať tyče vo vnútri tela šetrným spôsobom. Raz za dva-tri mesiace priložia k jej chrbtu magnetický prístroj a zvonku natiahnu tyče o potrebné milimetre.

"Je to magnet, tak určite je to lepšie, aby ju zase nemuseli otvárať," konštatuje Lucia Košútová.

"Tie predošlé systémy, ktoré sú najmodernejšie doteraz vo svete, sa občas stalo, že sa zasekli, prestali rásť a museli sa reoperovať," hovorí Popluhár.

Tisíce eur

Operačný zákrok vyšiel na 25 tisíc eur. "Je to špecifický materiál, ktoré je celotitánový a mechanizmus, ktorý je vlastne v tomto materiály vložený, magnetický mechanizmus, celý vývoj a celá výroba je dosť zložitá," vysvetľuje Viliam Rus z dodávateľskej spoločnosti.

Ak sa bude všetko vyvíjať podľa predpokladov, Sárka bude najbližšie štyri roky mimo rúk chirurgov. Ďalšie operácie by znamenali oveľa väčšie náklady ako tento jednorazový zákrok.

Sárka podstúpila unikátnu operáciu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy