Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V bratislavskej betónovej nádrži uviazol bobor
Zdielať na

V bratislavskej betónovej nádrži uviazol bobor

BRATISLAVA / Kúsok za petržalskými panelákmi v Bratislave žijú bobry. Jeden z týchto roztomilých tvorov pred pár dňami uviazol v betónovej nádrži.

Zviera v regulačnej nádrži v bratislavskej Petržalke spozorovali turisti. Spočiatku si mysleli, že si tam len užíva vodu. Po dlhšom sledovaní zistili, že sa nevie po oceľovej platni vyškriabať von.

Hasiči odišli

Na miesto v krátkom čase dorazil policajt, ktorý sa snažil bobrovi pomôcť a nachystal mu z konárov mostík. Bobor bol však opatrný a pomocnému mostíku sa vyhýbal. Preto kontaktoval Štátnu ochranu prírody.

Aj hasiči majú v náplni práce ochranu obyvateľov, majetku a zvierat, ale na podobné účely je vytvorený špeciálny tím ochranárov, na ktorý sa dá v prípade potreby nakontaktovať aj cez celoeurópske tiesňové číslo 112.

Šťastný koniec

Po asi štyroch dňoch a niekoľkých hodinách príprav sa podarilo nachystať bobrovi cestičku z vody tak, aby z nej sám odišiel za svojou rodinou. 

Ochranári už na tomto mieste raz zachraňovali bobra. Problém je nezabezpečená nádrž, ktorá neohrozuje len život zvierat, ale aj ľudí, hlavne malých detí.

Živí sa kôrou

Bobor si obydlia budujú v brehoch vodných tokov alebo nádrží v lesnatej krajine. Živí sa takmer výlučne kôrou stromov, ktorú si uchováva aj na zimu. Za rok spotrebuje na stravu, ale aj na budovanie hrádzí či brlohov takmer štyri tony dreva s kôrou. Nie je teda vylúčené, že si myslel, že si v nádrži vybuduje brloh. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy