Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakety kedysi dýchali vesmírny prach, teraz pristáli v Bratislave
Zdielať na

Rakety kedysi dýchali vesmírny prach, teraz pristáli v Bratislave

BRATISLAVA / Areál bratislavskej Incheby sa stal pristávacou plochou pre vesmírne rakety z celého sveta. Je to premiéra unikátnej svetovej výstavy Cosmos discovery. Jej exponátmi sú nielen dokonalé makety rakiet, ale aj ich originálne súčasti, ktoré reálne dýchali vesmírny prach.

Povoziť sa na lunochode, alebo zažiť beztiažový stav na výstavisku možné nie je, ale i tak atmosféra a kompozícia exponátov v človeku vyvoláva fantastické dojmy. "V prvom rade je to ozaj svetová výstava, Bratislava môže byť pyšná, že je to ozaj premiéra. Spojenie dvoch veľmocí USA a Ruska tu ešte nebola," povedala organizátorka výstavy Zuzana Benediktová.

Je tu prierez celou históriou dobývania kozmu písmom, slovom, obrazom, videom, maketami a dokonca aj mnohými kusmi, ktoré reálne zakúsili dotyk s vesmírnym prachom. "Že to prišlo na Slovensko, je jedinečná vec," myslí si Michaela Musilová, predsedníčka  SOSA.

"Je tu napríklad celé riadiace centrum z Hustonu, ktoré sa používalo pri misiách Apollo," hovorí podpredseda SOSA Jakub Kapuš. 

Simulovaná misia na Mars

Slovensko má nielen premiéru tejto unikátnej svetovej výstavy, ale aj svoju vlastnú svetovú kozmo-históriu. "Známa misia Rosetta, s ESA," pripomína Musilová. Slovensko sa podieľa aj na príprave misie na Mars. "Ja osobne som mala skúsenosť, som bola na simulovanej misii na Mars pred pár rokmi," hovorí predsedníčka SOSA.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy