Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Penziónu, ktorý odmietol ubytovať študentov z Turecka, hrozí pokuta
Zdielať na

Penziónu, ktorý odmietol ubytovať študentov z Turecka, hrozí pokuta

BRATISLAVA / Kritiku tureckého veľvyslanectva aj slovenského ministerstva zahraničných vecí si vyslúžil bratislavský penzión, ktorý pred časom odmietol ubytovať študentov z Turecka. Ako dôvod uviedol to, že z bezpečnostných dôvodov neprijíma "ľudí z Turecka a arabských krajín". Podľa tureckej ambasády ide o rasizmus a porušovanie ľudských práv.

Penzión Apartments Stella neďaleko Bratislavského hradu odmietol ubytovať troch študentov z Turecka, ktorí na Slovensko chcú prísť v rámci výmenného programu Erasmus+. Na obejdnávku cez internet im penzión lámavou angličtinou odpovedal, že z "bezpečnostných dôvodov" neprijíma ľudí z Turecka a arabských krajín.

Na námietku, že je jeho postup rasistický, penzión odpovedal: "Neposkytujeme ubytovanie nikomu z krajín, v ktorých prebieha ozbrojený konflikt (Kurdi), vojna alebo vojenský puč. Nie, nie sme rasisti, sme len rozumne opatrní a myslíme na záujem našich ďalších zákazníkov."

Upozornenie kamaráta

Komunikácia medzi penziónom a tureckými študentmi sa odohrala už pred nejakou dobou, na prípad upozornil tento týždeň na sociálnej sieti jeden z ich kamarátov. Následne sa do veci vložilo aj turecké veľvyslanectvo v Bratislave, ktoré sídli len o ulicu ďalej než penzión. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme neprijateľné, spiatočnícke a rasistické stanovisko, ktoré je zamerané proti ľudským právamm a nezlučiteľné s ľudskými hodnotami," uviedla ambasáda vo vyhlásení.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ku kauze uviedlo, že posudzovať ľudí na základe ich štátnej príslušnosti alebo národnosti je "diskriminačné".

Antidiskriminačný zákon

Podnikanie v poskytovaní služieb na Slovensku ma jasné pravidlá. Podnikateľ nesmie odmietať slušných platiacich zákazníkov, inak porušuje zákon.

"Antidiskriminačný zákon zakazuje diskrimináciu pri poskytovaní tovarov a služieb aj na základe rasy, farby pleti, národnosti alebo pôvodu," informuje hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"Podľa zákona o ochrane spotrebiteľa, predávajúci nemôže odmietnuť poskytnúť službu, ktorá je v jeho prevádzkových možnostiach," dodáva pracovník tlačového oddelenia ministerstva hospodárstva Juraj Rybanský.

Koniec spolupráce

Diskrimináciu netoleruje ani medzinárodná rezervačná spoločnosť, cez ktorú si tureckí študenti pôvodne objednali nocľah.

"Okamžite, ako sme boli upozornení na nevhodné poznámky majiteľa na adresu zákazníkov, poskytli sme našim klientom pomoc pri nájdení náhradného ubytovania a zrušili sme ponuku danej nehnuteľnosti na našich stránkach," píše sa vo vyjadrení rezevačnej spoločnosti.

Správa sa vďaka moderným technológiám rýchlo rozšírila. "Možno sa chvíľu bude Slovensko negatívne spomínať v médiách, ale myslím si, že najviac si uškodí práve to ubytovacie zariadenie,"  informuje generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Vyše šesťdesiattisícová pokuta

Podľa informácií televízie JOJ už obchodná inšpekcia vo štvrtok v penzióne vykonala kontrolu.

"Za preukázané porušenie zákona môže Slovenská obchodná inšpekcia uložiť pokutu až do výšky 66 400 eur," konštatuje Rybanský. 

Bratislavský penzión svojím odmietnutím ubytovať študentov poškodil svoje dobré meno.

"Na takýto prípad si určite nespomínam. Toto je asi prvá takáto situácia, ktorú som vo svojom profesnom živote zažil," hovorí Harbuľák. 

"Ministerstvo hospodárstva doposiaľ nezaznamenalo prípad, keď by slovenské ubytovacie zariadenie odmietlo ubytovať cudzincov len na základe ich pôvodu alebo národnosti," uzatvára Rybanský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy