Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vydržali 1 rok, 7 mesiacov a 1 deň. Je koniec!
Zdielať na

Vydržali 1 rok, 7 mesiacov a 1 deň. Je koniec!

Národná rada definitívne zhasla, činnosť tohto parlamentu sa skončila. A poslanci si mohli povedať - hor sa na predvolebné guláše. Odchádzajúcim zákonodárcom vraj cirkus na hradnom vŕšku vôbec nebude chýbať...

Základným slovom, ktoré charakterizovalo piate volebné obdobie, bola kríza, zhodnotil predseda snemovne Pavol Hrušovský.

Kríza takmer všetkého

"Kríza medzinárodného finančného a ekonomického systému sa premieta do našich pomerov. Aj krízy politického systému, morálnej, medziľudských vzťahov, politickej kultúry a politickej diskusie a nakoniec aj ústavnej krízy," povedal na záver poslednej riadnej schôdze v tomto volebnom období.

Nasledujúci parlament bude mať podľa Hrušovského neľahkú úlohu predísť tomu, aby kríza podkopala demokratické zriadenie a zachovať dôveru verejnosti vo fungovanie ústavných mechanizmov. "Ľudia strácajú vieru v seba, v slobodu, zákony a žiaľ aj právo. Prestávajú veriť, že môžu spolurozhodovať o osude svojom aj tejto krajiny," nazdáva sa. Varoval, že kríza môže prerásť do medzinárodných konfliktov a Slovensko si potom nebude môcť dovoliť prepych venovať sa malicherným vnútorným sporom.

Expresne rýchly koniec

Parlament schválil 206 zákonov, z toho 176 vládnych, 26 poslaneckých a štyri predložili parlamentné výbory. Špeciálne sa členom snemovne poďakoval za schválenie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorú podporili všetky politické strany.

Predseda Národnej rady SR si neodpustil ani niekoľko kritických pripomienok. "Množia sa znepokojivé príznaky, dopustili sme, aby sa stratila vecná rovina politických debát, namiesto toho vystúpili do popredia ideologické heslá a roznecovanie vášní," posťažoval sa s dodatkom, že zákonodarné zhromaždenie sa premenilo na permanentnú predvolebnú tribúnu. "Dialóg bol vykázaný do kuloárov, akoby sa zaň poslanci hanbili, že budú pokladaní za bezzásadových."

Celkom na záver sa Hrušovský poďakoval všetkým poslancom za spoluprácu. "Prajem mnoho šťastia vám a celej našej vlasti," vyhlásil, na čo sa v rokovacej sále rozozvučala hymna Slovenskej republiky. Tí skončili v poslaneckých laviciach rekordne rýchlo - po roku a siedmych mesiacoch.

parlament_Radičová_Figeľ_Sulík_Hrušovský

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy