Oblačno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Tlačovky v parlamente. Kto ich môže zvolať a kto nie ...
Zdielať na

Tlačovky v parlamente. Kto ich môže zvolať a kto nie ...

Vestibul Národnej rady Slovenskej republiky je v posledné dni veľmi frekventované miesto. Politické strany tu organizujú tlačovky a práve tu sa strany aj rozpadávajú. Reportérka Marianna Mašátová sa pozrela na to, kto tu tlačovky môže mať a kto nie.

Vo foyer sa nielen novinári pýtajú politikov, no rovnako poslanci vestibul vyberajú, aby nám zvestovali svoje postoje. Zdá sa však, že nemusíte byť ani poslanec a predseda, z parlamentu si môžete urobiť Hyde Park.

Tlačovka Obyčajných ľudí zdvihla mandle Mojsejovej

Čo by nikomu asi nenapadlo riešiť, dvihlo poriadne mandle nádejnej političke z košického Pereša, Nore Mojsejovej. Poslanec Matovič si do parlamentu priviedol dnes už exkolegov a tí si povedali, že prečo jeho chodby nevyužiť na tlačovku. Keď si to dovolili radoví občania Mojžiš, Korda či Bučko, prečo nie aj ostatní poslaneckí kandidáti? Čo si myslí okolo diania u Obyčajných ľudí Mojsejová sa dozviete TU.

Odídený Eugen Korda v tom, že tlačovky sa konajú vo vestibule parlamentu, problém nevidí. "Ja neviem o tom, že by nejaký zákon zakazoval komukoľvek prísť kamkoľvek a zavolať si tam novinárov na tlačovku," tvrdí Korda.

Hocikto v parlamente byť nemôže

Skutočnosť je taká, že ktokoľvek v parlamente tlačovku mať zrejme nemôže. Už od vstupu je totiž za vás zodpovedná buď ochranka, alebo konkrétny poslanec, ktorý si vás pozval. Hromadné brífingy ľudí z ulice tak vraj nehrozia a človeku ostávajú len dve možnosti. "Buď sa ho niekto z poslancov ujme alebo sa sám stane poslancom a potom môže robiť brífingy v NR SR," uviedol poslanec Peter Zajac, 

Poslanci Dostál a Zajac tak držali ochrannú ruku nad päticou kolegov z radov občanov. Pokúšali sme sa získať aj oficiálne stanovisko, ako to s pravidlami poskytovania vyjadrení na pôde parlamentu je. Žiaľ hovorkyňa Národnej rady nám prezradila len toľko, že to v súčasnosti skúmajú.

noviny.sk/ta3.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy