Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poslanci hlasovali ostošesť. A nadávali si do hlupákov
Zdielať na

Poslanci hlasovali ostošesť. A nadávali si do hlupákov

Ani posledná parlamentná schôdza nie je nudná. Proti sebe nebojuje len opozícia s koalíciou, ale poriadne poza uši si dávajú i koaliční kolegovia. Dôvodom je napríklad návrh na 50 percentné znižovanie rodičovských príspevkov. A poslanci sa chytili aj pri debate o tom, či majú poľovníci právo strieľať psov mimo obývanej zóny.

Zákaz strieľania psov a mačiek

Parlament schválil novelu zákona o poľovníctve, podľa ktorej už nebude možné strieľať mačky vôbec a psov len v takých prípadoch, ak sa pohybujú ďalej ako 50 metrov od pána a nemajú na sebe obojok výrazne odlišnej farby ako je ich srsť. Tieto pravidlá platia od apríla.

Parlament nepodporil návrh na sprísnenie poberania príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa.

Dobrá správa pre mamičky a podnikateľov

Podľa návrhu poslancov za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, Štefana Kužmu, Zoltána Horvátha a poslanca za SaS Kamila Krnáča nemali dostať príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v sume 678,49 eura tí rodičia, ktorí počas štyroch rokov pred vznikom nároku na tento príspevok neodpracovali spolu minimálne 270 dní.

Podnikatelia, ktorí si kúpili osobné auto s odpočtom DPH, z neho budú môcť odstrániť deliacu priečku. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách od Ľudovíta Jurčíka (SaS).

Uhliarika potopila kolegyňa

Parlament na návrh Márie Sabolovej (KDH) zmietol zo stola zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti Je za ním minister Ivan Uhliarik (KDH). Ten ním reagoval na krízovú situáciu v zdravotníctve, keď koncom septembra uplynulého roka podalo v slovenských nemocniciach výpoveď asi 2 400 lekárov.

Neskôr polovica z nich výpoveď stiahla. Kabinetu sa s lekármi nepodarilo dohodnúť, a tak vláda vyhlásila v 13 obvodoch núdzový stav. Ani počas neho sa však v niektorých zariadeniach situácia neupokojila, keďže mnohí lekári nenastúpili napriek pracovnej povinnosti do služieb.

Neúspechy...

Parlament napokon nevyzve prezidenta Ivana Gašparoviča, aby do funkcie urýchlene vymenoval zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Poslanci nechcú ani to, aby bol vznik Československa - 28. október - štátnym sviatkom. No a Smeru neprešla ani novela Ústavy. 

Tú predložili ako reakciu na nové znenie maďarskej ústavy, podľa ktorého Maďarsko nesie zodpovednosť za osud Maďarov v zahraničí a zároveň podporuje ich snahu o uplatnenie menšinových práv.

Za novelu hlasovalo len 70 poslancov, na schválenie ústavného zákona je pritom potrebných najmenej 90 hlasov.

SITA

Súvisiace články