Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
GORILA 2: V Bratislave vodné delo, zranení, zatknutí!
Zdielať na

GORILA 2: V Bratislave vodné delo, zranení, zatknutí!

Tisíce ľudí dnes vo viacerých mestách Slovenska prišli vyjadriť svoj protest proti korupcii v politike. Situáciu v Bratislave a ďalších mestách monitorovali aj regionálne štáby TV JOJ. Hoci sa zdalo, že všetko bude pokojné, v Bratislave sa napokon protest "vďaka" asi 200 výtržníkom zvrhol do násilností!

Ani neuveriteľná zima a takmer 20-stupňový mráz nezabránili dvom tisíckam obyvateľov, aby prišli na námestie v Poprade. Gorilí protest bol pod Tatrami búrlivý, padali tvrdé slová hlavne na adresu vlády, parlamentu a politikov.

Do Zvolena prišli aj Banskobystričania

Organizátori vo Zvolene dúfali, že to bude najmasovejšia akcia mesta, no spočiatku to vyzeralo tak, že prišlo viac policajtov ako protestujúcich. Napokon sa nazbierala necelá tisícka ľudí. Pricestovali aj Banskobystričania, pod Urpínom sa totiž dnes žiadna akcia nekonala. Organizátori vyzývali na pokojnú atmosféru bez hádzania banánov. Protest vyjadrili pokrikom.

V Žiline bez problémov, ľudia prešli mestom

Na Hlinkovom námestí v Žiline sa už pred štvrtou zhromaždili desiatky ľudí, priniesli si aj rôzne transparenty. Postupne pribúdali ďalšie stovky, prevažne mladých ľudí. Prešli mestom, aby vyjadrili svoj názor.

V Bratislave najprv pokojne, potom sa situácia vyhrotila

V Bratislave to po letiacich banánoch, vajciach a zamrznutých exkrementoch pred úradom vlády začalo vrieť. Rozvášnený dav sa nakoniec upokojil a presunul sa pred prezidentský palác. Demonštranti okrem húkania dookola skandovali heslá ako My sme tu doma, Máme holé ruce a V jednote je sila. Nakoniec sa demonštrujúci presunuli pred parlament.

Výtržnosti a násilnosti odštartovali radikáli

Atmosféra začala výrazne hustnúť okolo 19:30. Keď z Národnej rady SR vyšli dve vládne limuzíny, na ktoré hádzali účastníci protestu rôzne predmety, prišla prvá, ešte mierna, reakcia ťažkoodencov. Tí potom začali ľudí vytláčať preč z priestoru pred parlamentom.

Demonštranti sa presunuli smerom k Bratislavskému hradu. Z ich rúk začali lietať dlažobné kocky. Odveta policajtov prichádza v zápätí, nasadzujú vodné delo. To sa pohybuje smerom k výtržníkom. Tí najradikálnejší z nich pokračujú v hádzaní kociek a vodné delo napokon zasahuje! Napriek tomu, že vonku poriadne mrzne. Policajti použili aj slzotvorné rozbušky.

Štyria zatknutí výtržníci, traja zranení policajti

Polícia v Bratislave zatkla štyroch ľudí, po zásahu príslušníkov je viacero ľudí zranených. Policajti už oficiálne potvrdili aj zranenia troch mužov zákona, jeden je údajne vo vážnom stave a so zástavou dýchania ho museli previezť do nemocnice. Bol to následok toho, že ho do hrudníka a hlavy zasiahla dlažobná kocka! Ďalší z policajtov mal utrpieť popáleniny.

Od výčinov radikálov sa organizátori protestu dištancujú

Situáciu vyhrotilo vyčíňanie asi dvestočlennej skupiny radikálov, zväčša maskovaných mladých ľudí. Niektorí z nich dokonca mali vtrhnúť po ceste k budove parlamentu do potravín a kradnúť tam! Po pol deviatej večer už nepokoje ustali a demonštranti sa roztrúsili po uličkách Bratislavy. Pred Národnou radou SR však ostali zničené zábrany, porozbíjané vajíčka i banánové šupky.

Gorila 2_výtržnosti_Bratislava

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy