Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Organizátori Gorily chcú, aby padli hlavy ministrov
Zdielať na

Organizátori Gorily chcú, aby padli hlavy ministrov

Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš či Rudolf Chmel. Ich hlavy chcú organizátori protestu proti gorilám v politike. Ministri a podpredseda vlády prekážajú preto, že sa objavili v údajných odposluchoch o korupcii v politike.

Ďalší na zozname je Pavol Hrušovský, podpredsedovia parlamentu Béla Bugár a Robert Fico. Gallová vyhlásila, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik by mal odvolať všetkých ľudí v jeho pôsobnosti, ktorí sú naviazaní na Pentu.

Uhliarik a minister hospodárstva Juraj Miškov by mali sami opustiť vládu vzhľadom na ich prepojenie na Pentu. ,,Žiadame politické strany, aby vyvodili zodpovednosť," dodala organizátorka protestov Lucia Gallová.

Previerky na detektore lži

,,Žiadame vládu a jej ministrov, aby odvolali všetkých nominantov štátu z predstavenstiev a dozorných rád podnikov s majetkovou účasťou štátu, ktorí sú spomínaní v spise Gorila," doplnila.

Jedinou možnosťou, ako môžu ministri a politici ostať na svojich pozíciách, je výpoveď na detektore lži. Organizátori opakovane žiadajú, aby sa presunuli voľby z marca na september. ,,Strany potrebujú čas na reflexiu skutočností, ktoré sa denne vynárajú a diskvalifikujú časť ich politikov z možnej účasti na kandidátke," vysvetľuje Gallová dôvody, pre ktoré by sa mali voľby presunúť na jeseň.

Nový termín volieb

Rovnako aj vyšetrovací tím potrebuje dostatok času na vykonanie všetkých potrebných úkonov s cieľom zabezpečiť zdarné vyšetrenie prípadu. Ivan Gašparovič by mal predĺžiť mandát Radičovej až do jesenných volieb. Ďalej požadujú, aby sa prešetrila celá kauza Gorila a aby bola zrušená priestupková imunita poslancov.

Organizátori upracú sami

Jedna z organizátoriek Ľubica Lehotská sa dnes vyjadrila aj k trestnému oznámeniu, ktoré na organizátorov chce podať Kancelária Národnej rady pre škody, ktoré minulý týždeň v piatok napáchali protestujúci.

,,Je nám skutočne ľúto, že náš ľud znečistil budovu vajíčkami a banánmi," povedala Lehotská. Mrzí ju však, že tí, ktorí narobili toľko špiny vo vnútri budovy, neboli schopní organickú špinu zo stien parlamentu odstrániť sami, ale opäť chcú na to použiť peniaze občanov. Organizátori sa preto rozhodli, že v stredu 1. februára špinu na budove NR SR odpracú sami.

Podpora hackerom

Organizátori tiež vyjadrili svoju podporu hnutiu Anonymous, ktoré stojí za útokmi na webové stránky vlády.

Najbližší protest Gorila sa uskutoční v Bratislave 3. februára. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na demonštrácii zatiaľ buď potvrdilo alebo ju zvažuje takmer 20-tisíc ľudí.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy