Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
VIDEO: Protest proti Gorile nabral na sile, zasahovali ťažkoodenci
Zdielať na

VIDEO: Protest proti Gorile nabral na sile, zasahovali ťažkoodenci

V centre Bratislavy v piatok davy ľudí banánmi kŕmili Gorilu. Takýmto spôsobom protestovali proti skorumpovanej slovenskej politike. Protest vyše dvoch tisíc nespokojných ľudí napokon skončil potýčkou s políciou. Políciu ako aj okná parlamentu či naše spravodajské auto dav husto počastoval banánmi a vajciami.

Atmosféra na bratislavskom Námestí SNP miestami pripomínala atmosféru spred 20 rokov, chýbali iba štrngajúce kľúče. Medzi asi desiatkou rečníkov sa objavil aj novinár Tom Nicholson, ktorý o kauze Gorila píše knihu.

Dve tisíc protestujúcich proti korupcii

Prvý verejný protest obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila zorganizovala skupina ľudí na sociálnej sieti. Prísľub dalo asi 7 tisíc ľudí, na námestí ich však bolo niečo cez dve tisícky.

Podľa rečníkov i organizátorov kauza Gorila je len špička ľadovca a je načase s korupciou skončiť. To isté si myslia aj protestujúci. Organizátori zdôrazňovali, že ide o apolitický protest a žiadnej strane si ho prisvojiť nedovolia. Aj napriek tomu sa však našli jednotlivci, ktorí si na zhromaždenie prišli povedať svoje, medzi nimi členovia Obyčajných ľudí aj SaS...

Zátarasy a ťažkoodenci

Od prezidentského paláca sa dav protestujúcich presunul pred budovu Národnej rady. Tu ich však čakalo prekvapenie. Polícia im postavila do cesty zátarasy, aby k budove nemohli. Dav začal pískať a na policajtov hádzať banány a vajcia. Viacerí protestujúci navzdory výzvam policajtov prekročili pásky, vznikli malé potýčky.

Polícia nakoniec nemala na výber a musela to vzdať. Dav sa nahrnul priamo k budove a tu do slova a do písmena omietol okno Národnej rady. Krátko po piatej hodine organizátori vyhlásili ukončenie protestu. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy